Steg 1 Mot att äga din egen tid. För alltid.

Våga prata pengar

Dags att ta tjuren i hornen och granska din egen privatekonomi. Alldeles för många människor lever som strutsar med huvudet i sanden. Få känner sig bekväma med att prata ekonomi och i synnerhet den egna privatekonomin ens med nära och kära? Varför är det så? Varför detta tabu?

Något som påverkar våra liv i så stor utsträckning som ekonomi borde vi såklart också kunna diskutera och hjälpa varandra med. Utan skam och pinsamheter. Står man i skuld är steg ett att inse och erkänna det för sig själv, men att sen också ha modet att våga ta hjälp för att bryta en ofta ond spiral.

Inkomster

Till en början, hur mycket pengar kommer in varje månad? 
Denna post är enkel att besvara för de flesta. Ofta en lön. Men finns det andra inkomster? Sidouppdrag, extrajobb, bidrag, passiva inkomster från tex hyresintäkter? Lista allt du kan komma på.

Utgifter

Sen kommer vi till den (ofta) lite svårare delen. 
Vad spenderas pengarna på?
Börja med att ta reda på dina fasta utgifter som bostad, el, mobil, gymkort, försäkringar och så vidare. De fasta utgifterna är de som tickar på likadant oavsett om du skulle resa bort några månader eller inte.

I det här läget är det inte så viktigt att det blir exakt rätt. Hittar du inte alla fakturor, gör en rimlig uppskattning istället. Det är bättre att det blir ungefär rätt än att det inte blir av alls.

När det gäller rörliga utgifter så kan du titta tillbaka i den senaste månadens kontoutdrag och betalningar och uppskatta ungefär hur mycket du lägger inom olika områden tex mat, nöjen, kläder, resor, fritidsintressen.

Det enklaste är att du loggar in i din bank-app som säkert redan har den här funktionaliteten att kategorisera upp dina utgifter. Annars kan du ladda ner den fristående appen Tink som också gör samma sak (så slipper du summera själv).

Summa

Därefter summerar du ihop inkomsterna på plussidan och drar ifrån summan av utgifterna som står på minussidan. Totalen du får fram är förhoppningsvis större än noll och står i så fall för ditt ekonomiska överskott varje månad. Om summan är negativ så innebär det att du går back och du bör ta tag i situationen så fort som möjligt för att bryta trenden.

Summa = Inkomster - Utgifter

Oavsett vilken dröm eller plan du har för framtiden så handlar väldigt mycket om den här summan och om hur du ska få den att öka.
Ann-Mari och Kristoffer som skriver här på eljest.se har som delmål att bli ekonomiskt fria inom en överskådlig framtid. Säg, iaf inom 10 år? Låter det vansinnigt? Låt oss förklara.

Ekonomisk frihet

Föreställ dig att du varje månad får en viss summa pengar utan att behöva arbeta för den (passiva inkomster*) som är större än vad du gör av med varje månad. Då är du per definition ekonomiskt fri. 

Ekonomisk frihet betyder inte att du kan spendera obegränsat, det betyder att du inte behöver arbeta för pengarna.

Hur mycket pengar krävs det?

Nu när du just räknat ut hur mycket pengar du gör av med på en månad, kan du räkna fram hur stort kapital du skulle behöva. I andra ord, hur mycket pengar du skulle behöva ha investerade för att generera en passiv inkomst stor nog för att täcka dina utgifter.

Börja med att multiplicera dina månadsutgifter med 12 för att få fram hur mycket pengar du gör av med på ett år. Sen tar du den summan och multiplicerar den med 25. Det du fått fram nu är den summa pengar som skulle behövas för du ska kunna leva på den resten av ditt liv UTAN att pengarna någonsin tar slut. 

Ekonomiskt fri = månadsutgifter * 12 * 25

Exempel:
Säg att du behöver 15 000 kr månad att leva för.

15 000 * 12 * 25 = 4 500 000

Du skulle behöva 4 500 000 kronor för att utan att lyfta ett finger kunna plocka ut 15 000 kronor efter skatt i månaden i passiv inkomst. Mycket pengar absolut. Men ändå inte en helt oöverskådlig summa pengar. 

Hur får jag ihop en stor summa pengar?

Det enda sättet att bli rik är att spendera klart mycket mindre pengar än du tjänar ihop. Detta är gäller oavsett hur mycket eller lite pengar du tjänar. De enda faktorerna som finns att jobba med är dina inkomster och dina utgifter. Det går självklart både att öka inkomsterna och minska utgifterna och helst båda två för snabbast effekt.

Faktum är att om du skulle lyckas spara (och investera) 50 % av din lön efter skatt så skulle det vara möjligt för dig att dra dig tillbaka och pensionera dig efter 17 år. Om du lyckas öka kvoten till 65 % så skulle din totala karriär bara vara 10.7 år innan du var ekonomiskt fri. Har du redan en startsumma sparad så går det ännu snabbare.

Fokusera på utgifterna

Sparkvoter på 50 % och 65 % kan ju låta som löjligt mycket, men det får en att fundera eller hur? Särskilt på utgifterna och i förlängningen kanske på hela ens livsstil. 

Några enkla tips på hur man skulle kunna minska utgifterna är att bo nära jobbet, cykla så mycket som möjligt, inte låna pengar för att köpa bil (särskilt inte någon dyr) eller för andra nöjen. Läs gärna det här inlägget som innehåller lite bra frågor du bör ställa dig innan du köper något. 

Prioritera livskvalitét på andra sätt än genom konsumtion.
Vi gillar att vara ute i naturen. Därför har vi valt att bo i en stad där häftig natur finns nära och det är lätt att komma ut både på sommaren och vintern med våra två barn. För mig är det cirka 10 minuter cykel, knappt 20 minuter löpning eller drygt 30 minuters promenad till jobbet. Men bara 10-15 minuters löprunda hemifrån så kan jag mötas av den här utsikten. 

2015-06-13 14.41.17-1.jpg

Nästa inlägg i serien handlar om att du ska sätta upp dina personliga ekonomiska mål.

*Passiva inkomster = Man behöver jobba minimalt/inte alls för att få dem. Tex hyresintäkter, aktieutdelningar etc.