Four burner theory

Idag är det lättare än någonsin att hålla uppe en fasad utåt. På sociala medier läggs det upp löprundor, nybakta bullar, familjeutflykter, middagar med vännerna och fantastiska karriärframsteg.

Det behöver givetvis inte vara samma person som postar alla inläggen men i de noga utvalda flöden som serveras oss är det lätt att tro att alla våra bekanta lever det perfekta livet hela tiden.

Jag tror inte att det går att maximera överallt samtidigt, och det är ok.

lauren-kay-605575-unsplash.jpg

Ditt liv som gasspis

Ett sätt att tänka på balans i livet är enligt _The four burners theory_, fritt översatt ungefär _Teorin om de fyra brännarna_.

Tänk dig att ditt liv representeras av en gasspis med fyra brännare. Varje brännare symboliserar en viktig fjärdedel av ditt liv.

  1. Den första brännaren representerar din familj.
  2. Den andra står för dina vänner
  3. Den tredje är din hälsa.
  4. Den fjärde är din karriär.

Teorin säger att "för att bli framgångsrik måste du stänga av en av dina brännare. Och för att bli riktigt framgångsrik måste du stänga av två."

Du har helt enkelt inte energi och tid till att köra fullt blås på alla brännarna samtidigt, då blir det bara halvljummet på fyra ställen.

Hur ska du hantera det här? Jag har hittat tre alternativ som känns vettiga.

Alternativ 1: Outsourca brännare

Vi outsourcar små delar av livet hela tiden. Vi köper hämtmat för att slippa laga och lämnar in bilen på verkstaden för att inte behöva laga den själva.

För de flesta är karriärbrännaren den som brinner hetast och den vi sist stänger av. Genom att bygga system som gör att vi inte byter tid mot pengar kan vi istället för att jobba fler timmar öka vår inkomst på andra sätt. Det går bland annat att bygga upp passiva inkomster och anställa personer som frigör tid åt oss.

Barnomsorg är en annan typ av outsourcing om vi ska hårddra det. Vi köper tjänsten att andra ska ta hand om våra barn, oftast för att vi själva ska kunna gasa på karriärbrännaren.

Alternativ 2: Omfamna begränsningarna

En av de mest frustrerande aspekterna av teorin är att den belyser din outnyttjade potential. Du skulle kunna bli fantastiskt mycket bättre på idrotten du håller på med om du bara slapp arbeta på dagarna.

Men istället för att önska att du hade mer tid kan du skifta fokus till att fundera på hur du ska utnyttja den tid du har givet de begränsningar som finns.

  • Givet att du bara kan arbeta 8 - 16, hur ska du tjäna så mycket som möjligt under den tiden?
  • Givet att du bara kan träna 3 timmar per vecka hur ska du komma i så bra form som möjligt?
  • Givet att du bara har 15 minuter per dag att skriva på din bok, hur ska du bli klar så snabbt som möjligt?

Den här typen av frågeställningar vänder perspektivet till något positivt (hur kan jag maximera det jag har) från något negativt (oroa sig över att aldrig ha nog med tid). Tydliga begränsningar kan dessutom öka din produktivitet och få dig att sluta skjuta upp saker.

Samtidigt accepterar du att du inte når din fulla potential. Det du lägger din tid på spelar roll oavsett hur smart du jobbar. Mer investerad tid i relationer kommer troligen ge dig bättre resultat där.

Olika faser i livet

Istället för att försöka göra allting samtidigt kan du dela upp livet i olika faser. När du pluggar kan du till exempel dra ner på familj och ägna energi åt vänner och träning. Under eventuella småbarnsår är det kanske läge att minska gasen till karriärbrännaren och öka på familj.

Tillåt dig själv att medvetet stänga av en brännare under perioder istället för att vara stressad över att du inte hinner med allt. Det finns tid att uppnå alla drömmar under en livstid, men inte precis samtidigt.

Vilken brännare stänger du av?

Ingen gillar att höra att de inte kan få allt. Samtidigt är det en verklighet för oss alla. Kör du alla brännare på halvfart eller har du dragit ner på någon specifik?