Bokrecension: Feministfällan + Einsteins nya fru

Jag fick två boktips av #företagarpodden. Feministfällan av Nina Åkestam och serieboken Einstens nya fru av Liv Strömquist. Två läsvärda böcker för alla som vill vidga sina vyer och lära sig mer om feminismen som rörelse och vilka problem den tampas med.

Feministfällan

9789188671677.jpg
 

Feministfällan är en snabbläst bok för alla som vill lära sig mer om feminismen idag. Den fokuserar på olika problem som feminismen som rörelse har råkat hamna i. Till exempel hur feminismen ibland slagit knut på sig själv och fastnat i begreppsdiskussioner eller jämförelser om vem som kan mest, gör mest rätt och använder de rätta uttrycken.

Boken har ett resonemang kring vad feminism är som jag gillar starkt. Att det snarare än en åsikt handlar om vad du faktiskt gör för att förbättra jämställdheten. Det är problematiskt att personer kommer undan med att kalla sig feminister utan att faktiskt agera för bättrad jämställdhet.

Jag höll med om i princip allting och kände att jag nog inte är helt snett ute ändå. Själv har jag alltid varit en praktisk feminist inser jag när jag läser boken. Jag har aldrig läst speciellt mycket om ämnet men jag var hemma lika länge med Arvid som Ann-Mari var, tar lika mycket VAB och försöker hjälpa till minst 50 % i det som behövs för att driva runt en liten familj. Jag har inte kunnat slänga med mig feministisk teori men agerar feministiskt.

Å andra sidan finns det otroligt många som är för jämställdhet i teorin, så länge den inte drabbar dem själva. De vill säga de tycker självklart att det vore bra om folk i allmänhet delade lika på föräldraledigheten men i just deras fall funkade det tyvärr inte.

I det enskilda fallet spelar det ingen större roll, problemet blir när alla enskilda fall blir precis likadana. Statistiken från försäkringskassan visar också att det är kvinnan som tar ut mer ledighet oavsett om hon tjänar mest i förhållandet eller inte. Om kvinnan är egenföretagare tar hon ut mer ledighet eftersom hon har det mer flexibelt än mannen som är anställd. Om mannen är egenföretagare tar kvinnan ut mer eftersom firman ju står och faller med honom till skillnad från kvinnan som är anställd. Det finns otaliga varianter av det här när det systematiskt är kvinnan som jobbar mindre, vabbar mer, gör mer av hushållsarbetet och rent allmänt drar det tyngre lasset.

Eller de män som kallar sig feminister men sen ändå när det kommer ett barn till världen ser det som självklart att de fortsätter jobba heltid, träna som innan och ha lika många utekvällar som innan de blev föräldrar. Anpassa sig, det får mamman göra.

Eller varför inte de kvinnor som skapar ett socialt tryck att man som mamma förväntas hämta tidigt på förskolan oavsett om barnen vill det eller inte, som tycker att man borde jobba deltid, lägga karriären på hyllan och i alla lägen sätta barnen främst.

Feminismen handlar inte om att göra det bekvämt för kvinnor utan att ändra samhällsstrukturer som motverkar ett jämställt samhälle. Feminismen är till sin natur radikal, den är aldrig prövad i ett samhälle och har ett osäkert utfall.

Boken är uppdelad i olika typer av tankevurpor med namn som Instagramfällan, Självklarhetsfällan, Populismfällan, Föräldrafällan, och andra liknande fällor. Den är snabbläst, välskriven och tänkvärd.

Och eftersom jag sett till att Östersunds bibliotek köpt in den finns den att låna där och säkert på en mängd andra bibliotek. Att låta bibblan köpa in böcker är ett hett tips för #sparadkrona

Einsteins nya fru

EINSTEINS-NYA-FRU-OMSLAG3.jpg
 

Hur kul var det att vara ihop med Einstein? Varför låg Marx med sin tjänsteflicka? Och varför slutade Einsteins första fru hålla på med fysik?

Einsteins nya fru är en samling serier av Liv Strömquist som gick bra att riva av i en enda läsning. Den kom tydligen i en första version för tio år sen, men då gick den mig helt förbi. Kan rekommenderas för den som både vill roas och förbannas kring jämställdhet i serieform.

einsteins-fru-03.jpg
 

Böckerna

Lånas med fördel på närmaste bibliotek eller handlas i närmaste boklåda.

Feministfällan på Adlibris.

Einsteins nya fru på Adlibris.