Avundsjuka, personlig konkurs och lottovinster

Om din granne vinner på lotto löper du en högre risk att gå i personlig konkurs.

I Kanada gjordes en stor studie där man tittade på en massa data kring grannskap där någon person hade vunnit på lotto. Det visade sig att även de som inte vunnit någonting förändrade sin livsstil radikalt.

En person i grannskapet hade plötsligt och kraftigt förbättrat sin ekonomi, men allting annat var som förut. Ett perfekt tillfälle att göra jämförelser för att se vad som hände innan och efter.

Det forskarna upptäckte var att grannarna som bodde nära en lottovinnare började låna mer pengar, ta större risker och markant öka sin risk att gå i personlig konkurs. Ju större lotterivinst desto mer började grannarna spendera.

I Kanada blir en hel del uppgifter offentliga vid personliga konkurser så det gick också att analysera vad de börjat spendera pengar på. Svaret var kort och gott - sånt som syns.

Nya bilar, renovering av fasaden, kläder och liknande. Samtidigt konsumerade de inte mer av det som inte syntes utåt, möbler inomhus till exempel.

De ökade risken i sina investeringar alldeles på tok för mycket som ett försök i att göra det stora klippet och komma ikapp. Och därmed också risken för att förlora allt.

Varför?

Vi människor är sociala varelser och vill passa in i en grupp. När alla andra gör nånting vill vi också göra samma sak. Därför är det lätt att dras med i ett beteende. Om alla andra springer för att det kommer ett lejon är det bäst att lägga benen på ryggen.

Det har också varit farligt att inte passa in i gruppen, då minskar våra överlevnadschanser. Ensam är inte stark, av den anledningen har det också varit viktigt för oss att bli accepterade i den sociala gemenskapen.

Dessutom strävar vi alltid efter någonting bättre. Det har varit till vår fördel, att vi inte är nöjda. Ett sätt att se till att vi inte halkar efter är att jämföra oss med andra. Idag är det enklare än någonsin att jämföra sig med det bästa från hela världen. Men även med de som bor närmast påverkar uppenbarligen stort. Fundera över ditt eget kvarter. Finns det mönster i uterum, studsmattor, nya bilar och ommålningar av hus?

Vad kan du göra åt det?

Du kan göra flera saker för att inte dras med mot din vilja.

  1. Se till att du har en plan för att enklare kunna ta ställning till olika val du behöver göra. The airport test är ett utmärkt sätt för att ha någonting att utvärdera beslut på.

  2. Du kan lära dig uppskatta de saker du redan har. Till exempel genom negativ visualisering.

  3. Byta påverkansgrupp. Häng med personer som gör dig till en bättre version än dig själv.

Spana in undersökningen om du vill.

Psst… Om du tyckte det här var ett vettigt inlägg. Spana in vår kurs i privatekonomi, där vi hjälper dig att skapa en strålande ekonomi oavsett om grannen vunnit på lotto eller inte.

Vad tänker du om avundsjuka i grannskap?