FIRE - 28 minuter som kan förändra ditt liv

Pete Adeney, mer känd som Mr Money Moustache har varit en stor inspirationskälla för oss. Han och hans dåvarande sambo sparade större delen av sin inkomst under 10 år, investerade den i billiga indexfonder och gick i pension vid 31 års ålder.

Den här rörelsen kallas på engelska för FIRE (Financial Independence Retire Early) eller Mustachianism efter Pete Adney. I korthet går den ut på att du behöver spara ihop 25 gånger dina årsutgifter för att vara ekonomiskt oberoende.

Men rörelsen handlar i grunden inte om ekonomi utan om valfrihet och livsnöjdhet. I videon nedanför pratar Pete Adeney om varför:

  • De flesta är bedrövligt dåliga på att hantera pengar.

  • Hur det är möjligt för de allra flesta att bli ekonomiskt oberoende genom att investera en del av lönen.

  • Att arbete är roligare när du inte behöver pengarna.

Passiva inkomster från aktiemarknaden är en av de möjliga vägarna för att uppnå ekonomiskt oberoende. Det betyder inte att jag kommer att kunna köpa privatjet och lyxvillor utan att tänka mig för utan att jag kommer att ha nog med passiva inkomster för att täcka mitt normala leverne.

Exempelvis: Jag gör av med ungefär 15 000 i månaden, det ger mig 180 000 kronor i utgifter på ett år. 180 000 * 25 = 4.5 miljoner. När jag fått ihop en aktie/fondportfölj på 4.5-miljoner kronor kommer jag att ha nog med passiva inkomster för att aldrig att behöva lyfta ett finger igen om jag inte vill. Att det är just 25 gånger årsutgifterna beror på 4 %-regeln som vi skrivit om i tidigare inlägg.

Just nu när jag skriver det här inlägget har jag cirka 7.5 gånger årsutgifterna investerade, så det är en bit kvar, men tack vare ränta på ränta effekten går det bara snabbare och snabbare att närma sig målet.

Tyvärr är det ingen sprint att bli rik, det är ett marathonlopp. Men för varje år jag hållit på har jag träffat en mängd personer som gärna skulle komma igång men aldrig gör det. Varje år jag närmar mig ekonomiskt oberoende hamnar de längre bort. Jag önskar att jag kunde ge dem en knuff i rätt riktning, att börja sätta av nånting istället för ingenting. Det viktigaste är ändå att komma igång, eller kanske att ifrågasätta sin livsstil.

Ta fram något gott att dricka och njut dig igenom underhållande 28 minuter som kanske förändrar ditt liv.