Svettiga hästar och kvalitét

Jag gillar saker som det lagts ner möda på att tillverka, vem gör inte det. Det spelar ingen större roll vad det är för något, ett blogginlägg jag vet att någon slipat på i timmar, en omsorgsfullt handhyvlad golvsockel eller varför inte hela mitt akustiska piano som är en stor orgie i hantverksmässiga detaljer.

Problemet är bara att det inte behöver finnas någon samband mellan tiden som lagts ner och kvalitén det resulterat i. En handgjord brödrost låter som att det skulle kunna vara en riktig premium-brödrost, när det kanske i själva verket är den sämsta som sett dagens ljus.

Tiden som lagts ner, kostaden att ta fram nåt eller helt enkelt den upplevda kvalitén är ett rätt kasst sätt att bedöma verklig kvalité.

Svettiga hästar 🐴

Om du är på systemet och sonderar i vinhyllorna efter något att dricka till söndagssteken, ja då är det svårt att veta om svettig häst, eller nyslaget gräs passar bäst (obs riktiga vinsmaker).

Eftersom du saknar möjlighet att bedöma kvalitén på riktigt behöver du använda någon typ av tumregel. Designen på flaskan, etiketten och priset kommer tillsammans att placera vinet i ditt mentala fack för premiumvin eller billigare vin. Och plötsligt står du där med ett vin du aldrig provat för att det var 40 kronor dyrare per flaska än det andra vinet du jämförde med, och hade en etikett med lite snirkligare bokstäver, nånting som du tolkar som högre kvalité.

Vad kan du göra åt det? 🧠

Ett suveränt steg är att bli medveten om den här mentala tumregeln. Nästa gång du står och utvärderar två produkter du egentligen inte vet så mycket om, stanna upp och fundera över om det är din hjärna som försöker spela dig ett spratt.

Det skulle kunna vara så att den absolut billigaste äppelmosen på Willys är den som innehåller mest äpplen och minst socker om du tar dig tid att jämföra ibland.