Ekonomiskt obekymrad, fri eller oberoende?

Vi siktar på att bara behöva jobba när vi vill, eftersom vi tänker oss att allt arbete är roligare om man inte behöver pengarna. För oss betyder det att vi siktar mot att bli ekonomiskt fria. Men vad är egentligen skillnaden på att vara ekonomiskt fri, ekonomiskt oberoende eller obekymrad?

Det första steget är att bli ekonomiskt obekymrad. För mig betyder det att jag inte behöver oroa mig för ekonomin. Att jag kan säga upp mig utan att ha någon nytt jobb ordnat och i allmänhet veta att jag kommer att klara av det som livet ibland kastar på mig och ta det med en axelryckning 🤷 Det steget handlar mestadels om att bygga en buffert.

Ekonomisk frihet handlar om att kunna täcka de fasta kostnaderna med passiva inkomster. Det vill säga att om jag bestämde mig för att aldrig mer gå till jobbet skulle jag ändå få in nog med pengar på kontot för att kunna fortsätta leva på samma sätt. Inget extravagant leverne kanske men en enorm frihet och trygghet.

Att vara ekonomiskt oberoende associerar i alla fall jag med att kunna köpa vad som helst utan att fundera. Privatjets 🛩️, bilar, resor, och upplevelser. Inga eller extremt få personer är ekonomiskt oberoende enligt den definitionen. Dessutom tenderar inköpen att bli dyrare och dyrare vilket gör att även de allra förmögnaste personerna kan gå bankrutt.

När är nivåN nådd?

När du blir ekonomiskt obekymrad beror nog mycket på hur du är som person. Om du är en fullständig trygghetsnarkoman som inte vågar fylla vattenkokaren över max-strecket kan det ta ett tag. Du vet själv när du har nog med månadsutgifter i buffert och tillräckligt med kapital investerat för att kunna andas lite lättare.

För mig har det hänt flera gånger. Vid mina första 100 000 på kontot (sparade till lägenhets-insats) kändes det plötsligt väldigt tryggt. Jag visste att jag var på väg mot något stort. Att få ihop en miljon i investerat kapital var otroligt härligt. Jag kände (och känner fortfarande) en enorm frihet och stolthet. Jag vet att jag inte går under på grund av några dåliga månader. Faktum är att jag skulle kunna vara hemma flera år utan inkomst om det krisade rejält. Det var på riktigt som att gräset blev lite grönare på min sida staketet.

Ekonomisk frihet däremot är inte speciellt subjektiv. Den går att räkna på och det är enkelt. Kolla upp vilka månadsutgifter du har i snitt och ta det gånger 12 för att få dina årsutgifter. Ta den summan gånger 25 så har du svaret. Precis så mycket kapital behöver du investerat för att kunna leva på avkastningen resten av livet. Det här kallas 4 %-regeln och det har vi skrivit inlägg om tidigare. (länk längst ner).

Om du har utgifter på 15 000 i månaden blir uträkningen alltså:

15 000 * 12 * 25 = 4.5 miljoner.

Ekonomiskt oberoende är någonting helt annat. Det handlar ofta om astronomiska summor om de ens finns. Mike Tyson gick från en förmögenhet på cirka 3.5 miljarder kronor till personlig bankrutt genom att köpa bland annat fastigheter, bilar och juveler. 🥊

Johnny Depp har spenderat drygt 1.7 miljoner under de senaste två åren och har därmed gjort slut på det mesta av de cirka 6 miljarder kronor han dragit in under karriären. Nu försöker han istället stämma sina ekonomiska rådgivare men har samtidigt erkänt att han spenderat cirka 18 miljoner i månaden år efter år. 🎥

Var gränsen går vet jag inte riktigt, men de som plötsligt får tillgång till stora summor pengar utan att ha kunskapen att hantera pengar, ja de förvandlas ofta till varnande exempel förr eller senare.

Fira på vägen

Om man inte tar ut segern i förskott kanske man aldrig får fira.
🍾 Se till att fira alla milstolpar.
När du nått dina första 10, 50 eller 100 tusen kronor kanske.
Och varför inte varje 100 000 nivå efter det upp i oändlighet?

Hur långt har du nått

Vilken nivå siktar du mot? Vilka har du redan nått?

Här kan du läsa mer om 4 %-regeln!

Vill du komma igång

Om du vill börja styra upp din ekonomi kan du kolla in vår kurs i privatekonomi.

Har du kommit lite längre är det kanske kursen om investerande som är rätt för dig.