Utan godis i drygt en månad?

I slutet av januari skrev jag om mål och nystarter.

Dags för lite uppföljning. Mål är bra för att motivera sig själv men om du vill öka möjligheten att lyckas är det viktigt att följa upp, utvärdera och att hålla sig själv ansvarig för resultatet.

Mina kortsiktiga mål som jag skrev om sist:

  • Gotteråttedetox

  • Runstreak (kommer i nästa inlägg)

I det här inlägget tänkte jag följa upp hur det gått att avstå det söta.

Gotte-råtte-detox

Efter ett rätt hemskt slut av december och början på januari (ur sockersynpunkt!) behövde jag kickstarta 2021 med ett strikt uppehåll. Inget godis eller annan kafeteriadiet mellan 10 januari - 12 februari. För vissa är det här ett jätteenkelt mål men för mig var det en stor omställning eftersom jag ätit sött nästan dagligen under helgerna. I slutändan visade det sig också att det var de första dagarna som var klart värst…

 
IMG_1318.jpg
 

Men efter sisådär dag fyra, fem kändes det bättre.

En av mina bästa (och emellanåt sämsta) egenskaper är förmågan att vara supertjurig när jag väl bestämt mig för mig något. Jag tänkte en vecka i taget och det fanns ju ett tydligt slut att jobba mot.

 

Fanns det några undantag?

Jag vet inte om de borde kallas för undantag (de var ju aldrig en del av problemet) men mina substitut när jag velat “lyxa” till det har varit frukt, fruktsallad (utan grädde) eller brieost och kex samt bubbelvatten. Funkat prima för mig.

Den första tiden fick Kristoffer sköta all handling. Butikerna är ju designade för att vi ska köpa sött och trilla dit. Så ett tips om du gör en liknande utmaning - låt någon annan handla åt dig eller köp mat online. Utan godis hemma är det betydligt lättare att avstå.

När det värsta suget lagt sig gick det fint att handla igen. Det blev nästan som om jag fick ett filter som gjorde mig immun mot sötsakerna. Sen är det mycket tacksamt att inte vara någon semmelfantast just den här tiden på året…

Så utan felsteg klarade jag av min gotteråtte-detox fram till den 12 februari. Hurra!

Men då var jag klar. Målet var uppnått. Jag har inte längre några problem att avstå.

Den 12 februari fyllde Kristoffer 🥳 så det var väl lika bra att börja med stil igen? Bakade en repris på den enkla och supersmarriga tårtan jag fick på min födelsedag:

  • Kladdkaka i botten.

  • Vispad grädde med passionsfrukt, citronsaft och några droppar gul karamellfärg

  • Sen ett lager köpt marängtårta.

  • Mer grädde runt hela tårtan

  • Till sist ett lock av röd marsipan uppepå.

  • Dekorera med bär. I mitt fall blåbär, hallon och röda vinbär som jag hittade i frysen.

MUMS på den!

IMG_1245.jpg
 


Nu då?

Ja nu är det tillbaka till den gamla och mer hållbara lördagstraditionen igen.
Gottegris på lördagar.
Det känns gott så!

/Ann-Mari