Sova ute
Stjärnhimlen tedde sig gigantisk. Lik, men ändå olik den jag studerat under mången vinternatt hemma i Härjedalen.
Här, på världens största sandö - Fraser Island - finns inga ljusföroreningar på mils avstånd. Den här natten lystes hela södra hemisfären upp av stjärnor i olika lager. Från de som lyste allra klarast till de som knappt gick att uppfatta långt, långt borta.
Egentligen var det tänkt att hela gruppen skulle ligga i en stor gemensam bungalow, men jag och en annan tjej släpade ut våra madrasser för att tillbringa natten utomhus. Personalen hade varnat för vilda dingos men vår längtan att sova utomhus var mycket starkare än rädslan för att eventuella vildhundar skulle våga sig nära.
Den tunna sovsäcken höll mig tillräckligt varm när lägerelden brunnit ut. Det var oktober månad och tidig vår i Australien. Om bara någon månad skulle det knappast behövas någon sovsäck men den här natten var jag tacksam att jag hade den. Ändå sov jag lite oroligt och vaknade titt som tätt. Stirrade ut i rymden för att försöka orientera mig, men det var inte samma stjärnhimmel som hemma. Ingen karlavagn eller orions bälte.
Plötsligt är det som om någon slagit av en strömbrytare. Alla stjärnor, utom de allra starkaste, släcks på en sekund. De försvinner lika snabbt som någon knäpper med fingrarna. Istället börjar ett svagt gryningsljus spridas över den mörkblå himlen med toner av ljusblått, grönt och gult. Sekunden efter vaknar hela skogen till liv när tystnaden bryts av en intensiv fågelsång. Det verkar som om de suttit och väntat på exakt detta ögonblick.
En bra stund senare kommer hela vårt camp till liv och vi blir ett gäng som går ner till stranden för att njuta av soluppgången. Sovsäcken är virad som en kofta och jag känner mig både varm och lycklig inombords. Jag vet att jag har fått vara med om något speciellt den här natten.
Nu har det gått nästan 15 år sen den där natten på Fraser Island men det där ögonblicket när natt blir till dag kommer jag aldrig glömma.
Har du någonsin provat på att sova ute med bara stjärnhimlen ovanför? Det är en speciell sorts frihetskänsla som jag tycker att alla borde prova på. Att blicka rakt ut i universum och förundras över det oändliga och vår egen litenhet innan sömnen tar överhanden.
Juli är en ypperlig månad att testa på att sova utomhus och det är även månadens tema i Friluftslivets år. Inte för juli bjuder på någon spektakulär stjärnhimmel (den syns knappt för att det är för ljust) utan för att nätterna brukar vara hyfsat milda. Steget att prova på att #sovaute blir mindre om det inte krävs så mycket grejer på grund av kyla.
Vad menas med att sova utomhus?
De flesta tänker nog på att sova i tält med liggunderlag och sovsäck när de hör orden sova utomhus. Men det finns många andra sätt att tillbringa en natt utomhus.
På senare år har det blivit populärare att sova i en speciell hängmatta, en så kallad campinghängmatta/ campinghammock som du fäster mellan två träd. Fördelen med dessa är att det räcker med två trädstammar oavsett hur ojämn marken under är.
När vi ändå pratar träd så går det också att sätta upp speciella trädtält. Ett sånt fäster du mellan tre trädstammar och belöningen blir att övernatta svävande ovanför marken. Oerhört läckert. Trädtält finns tex att hyra i Surfbukten nere i Badhusparken.
Ett annat alternativ kan vara att leta upp ett glamping-ställe som erbjuder lite lyxigare varianter av camping.
Men enklast av allt är förmodligen att bara lägga ut en madrass på balkongen eller altanen och sova med ditt vanliga täcke och ha natthimlen som en läcker kuliss ovanför. Det behöver inte vara svårare än så att skapa en speciell händelse och ett äventyr i vardagen.
Viktigt att tänka på vid tältning
Att tälta går lika bra att i trädgården, en skogsdunge, på en camping eller ute på fjället.
Enligt allemansrätten får du tälta något enstaka dygn ute i naturen. Men tänk på att om ni är många som tältar i stora grupper med många tält, behöver ni fråga markägaren om lov först. Risken för markskador och sanitära olägenheter är större då.
I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser.
De flesta kommuner har bestämmelser om camping i de lokala ordningsföreskrifterna. Det kan handla om förbud att tälta i parker, idrottsområden eller liknande.
Här kommer sex enkla tips till dig som vill #sovaute
Kolla väderprognosen
Använd flera appar för att kolla vädret innan. Kommer det regna? Blåsa? Från vilket håll? Kanske går det att sätta upp ett tält i lä, sova under tak, i ett vindskydd eller vänta på ett bättre tillfälle? Det kan också vara otroligt mysigt att tälta när det regnar.
Den första natten kan vara lite si och så
Många sover sällan bra den första natten utomhus oavsett tidigare erfarenhet. Men det är okej. Så länge kroppen får vila är du redo för en ny dag. Försök att anpassa morgondagen efter att du eventuellt kommer att vara lite tröttare än vanligt bara. Den andra natten och framåt brukar alltid gå bättre.
Tänk på ljus och ljud
En anledning till att många har svårt att somna utomhus är att det kan vara för ljust och att du hör ljud som du inte är van att höra. I ett tält blir öronen lätt extra uppmärksamma och fantasin skenar lätt iväg. Ett tips är att använda ögonbindel om du är ljuskänslig. Blir ljuden för jobbiga kan du använda ett par öronproppar.
Glöm inte heller bort att tänka på morgonljuset. Solen går upp i öster och ökar ganska snabbt temperaturen i ett tält. Heta sommarnätter kan det vara klokt att ställa tältet så att det står i skugga på morgonen för att undvika att vakna av värmeslag. Kalla nätter kan du tänka tvärtom och istället nyttja solens varma strålar.
Skydda dig från blodsugna insekter
Blodtörstiga myggor och knott kan förstöra vilken nattsömn som helst. Får du oväntat besök är det bra om du har ett tält med myggnät, kan sätta upp ett löst myggnät ovanför din hängmatta/madrass, skydda huvudet som sticker upp ur en sovsäck i det fria eller har tillgång till någon myggspray.
Tälta med barn kan vara en riktig höjdpunkt!
Många barn tycker att det är fantastiskt spännande att sova utomhus. Men i början kan det vara nästan för spännande och svårt att komma till ro. Då är det bra om du provar nära hemmet de första gångerna så att det är lätt att gå in om liten ändrar sig.
Isolera dig från markkylan
Kallast blir vi av kylan som kommer underifrån. Så för att inte frysa är det bra med något isolerande under dig. Ett bra liggunderlag gör natten mera bekväm men dess främsta uppgift är att hålla dig varm genom att isolera från kyla underifrån. Det gäller oavsett om du hänger i luften eller ligger på marken.
Bonustips!
Det är lätt att bli kissnödig på natten och ligga vaken på grund av det. Då ska du veta att det är alltid värt att gå upp. Oavsett hur kallt det är eller hur trött du är. Du får alltid bättre sömnkvalitet efteråt.
Har du fler tips eller sovaute-historier så kommentera gärna!
Med det sagt är det bara att gå ut och njuta av den svenska sommarnatten 🌻
Ann-Mari 🌱