Tågluff med barn i Europa. Del 6 - Frankrike (och Monaco)

Morgonen när vi lämnade Arenzano så väntade en liten överraskning. Precis efter att Assar slagit oss alla i kortspelet Chicago passerade tåget Sanremo, och farmor dyker upp som gumman i lådan! Mycket trevligt! Kanske en liten fågel messat hennes telefon och gett förhandstips om vilken vagn vi satt i. Ingen vet.

Målet för dagen var Nice, men medan farmor skulle dit och jobba så valde vi att ta ett stopp i pyttelandet Monaco över dagen. Kul att ha sett när vi ändå passerar.

 

Monaco - en syntetisk parentes

Det började inget vidare. Planen var precis att låsa in bagaget på stationen. Men vi hittade varken skåp eller förvaring. Och det var snordyrt att mobilsurfa så vi fick vackert knata med våra ryggsäckar i den 30-gradiga värmen.

För att distrahera barnen lite så hittade jag på en tävling om vem som först kan se en röd Ferrari bredvid en gul Lamborghini. Det tog knappt 2 minuter! Sjukt!

Efter en stunds knatande var vi i stort behov av glass och hittade ett Häagen Dazs-hak. Ungarna fick varsin strut med tre kulor och jag tog en bägare med två kulor. Cirka 250 väl spenderade kronor, trevlig personal, rejält med glass och gott som bara den.

Glassen höll oss svalkade såpass att vi orkade titta lite på åbäkena som försökte bräcka varandra i hamnen. Och så alla åbäken som låg och guppade till havs, p g a för stora. Jag fokuserade dock mest på mellanrummet. Det som inte syns för ögat. Vad gömmer sig bakom all flärd i denna syntetiska parentes?

Vi korsade i princip hela landet till landet till fots och det tyckte varken min fot eller jag om. Jag var rejält less och ville inte gå en meter till. Passande nog hade vi kommit fram till stranden larvotto. Fast jag kallar den för Larv-Otto.

Känslan att ta av sig ryggsäcken och sänka ner den svettiga kroppen i det svalkande Medelhavet... Aaaah! Sällan har ett bad varit mer efterlängtat. Bad är magiskt. Även om det sker på en artificiell strand. Det rinner liksom av en. Det dåliga humöret. Och livet återvänder. Det funkade den här gången också.

Efter bad var jag pånyttfödd och det gick bra att knata tillbaka till tåget och fortsätta 20 minuter till med tåg till dagens slutmål - Nice. Kul att ha sett Monaco och skönt att lämna detsamma.

Frankrike och Nice

I Nice var det alla väder på en gång. Det regnade, åskade och solen sken. En pytteliten lokalbuss tog oss en bra bit mot nästa lägenhet som vi hyrt via booking.com. Det hade nästan slutat regna när vi kom fram.

Lägenheten var nyrenoverad och med stora fina rum. Det fanns dubbla balkonger och den hade ett riktigt bra centralt läge.

Dessutom bodde vi nära farmors hotell för natten, så vi kunde mötas upp och äta middag ihop på den närbelägen restaurangen Pam pam.

Kvällen avslutades med att spana in farmors hotell och strandpromenaden, promenade des Anglais.

Mor och son ❤

Nästa dag var en full dag i Nice vilket för oss betyder äventyrsdags!

Kristoffer lotsade oss till coco beach med buss. En stenstrand med bra snorkling nära ett busstopp. Vi tog rygg på några andra för att komma ner till vattnet.

Det var bara det att vi kom aldrig ner till vattnet. Stigen slingrade sig upp och ner bland branta klippor och bara fortsatte.

Utsikten var det absolut inget fel på! Det var superfint, men barnen höll på att krevera av badsug.

Här bland klipporna och i de här vågorna kommer vi aldrig kunna bada!

Efter ett bra tag kom vi fram till en gammal gjuten kaj som var relativt skyddad med stege. Jackpot!

Barnen var skeptiska till en början och jag fick lära dem att tajma vågorna. Efter en lite trevande start slappnade de av. Den initiala reservationen kring klippbad och vågor förvandlades till ren entusiasm. Mission accomplished!

På väg tillbaka från kajbadet kunde vi se coco beach och hur vi gått fel tidigare.

Coco beach är “stranden” under “skogspartiet” till höger på denna bild.

Det betydde ett till badstopp till absolut ingens missnöje.

Coco beach var kul på ett annat sätt. Den pyttelilla stenstranden var inte så mycket att ropa hej över, men här fanns en hög klippa att hoppa från och andra saker att snorkla efter på lite grundare vatten.

Jag tyckte dock att kajen med de större vågorna och den häftiga promenaden dit var en ytterst lyckosam missräkning!

Klockan tickade på för oss och ner mot starten av Tour de France, som 2024 har målgång i Nice istället för Paris pga OS.

Färdigbadade, tog vi bussen tillbaka och mötte upp kusinerna och farmor. All lokaltrafik under resan har förresten Google maps hjälpt oss med och det har fungerat jättebra.

Vi fick se deras lägenhet, gå på toa och vila en stund innan hela gänget gick ut och åt indiskt tillsammans. Mysig miljö i gamla stan där vi strosade runt i de smala gränderna. Mycket trevligt!

Efter att vi skiljts åt, avslutades dagen med gelato och ett sista dopp i Medelhavet. Färdigbadad förresten. Ett sånt märkligt ord. Som om man någonsin skulle kunna vara färdigbadad?!!!

Nästa morgon var den tidigaste på hela resan. Vi tog en metro till flygplatsen strax efter klockan 6 på morgonen. En flygresa på 2 timmar ersatte 2 dygn på tåg för oss.

9-åringen hade så stora ögon att jag trodde att de skulle ploppa ut när planet lyfte. Han minns knappast hur det känns att flyga (då han bara var 2 år senast det hände). Spännande värre! Ja, att vara på en flygplats över huvudtaget. Checka in bagage, säkerhetskontroll, titta på flygplan, blippa biljett osv.

Tills den tidiga morgonen till slut tog ut sin rätt… Zzzz. Som tur var satt vi längst bak på planet (som inte var fullsatt), så det gick finfint att bre ut sig.

Nästa stopp: Danmark! 🇩🇰