Våga avsluta surdegar

Dras du med gamla löften till dig själv? Har du en surdeg liggandes i kylen som du pliktskyldigt matar med sånt som surdegar gillar, samtidigt som du inte gillar att baka ut den? Fick du en degbit med stamtavla och tänkte att det skulle bli en härlig grej att baka ut den en gång i veckan? Blev det som du föreställde dig?

Eller har du ingen deg i kylen men böcker i bokhyllan som du inte tagit dig tid att läsa på flera år?

Jag drömmer gärna om olika projekt och framtida versioner av mig själv, men jag ogillar när de inte blir av och istället börjar skapa en stress.

Därför älskar jag att ta kål på gamla drömmar som ger mig dåligt samvete. Det äter upp min energi att ha dem och om jag ändå inte har några ambitioner att leva ut min dröm är det bättre att avsluta den.

Hojen

För ungefär ett år sen sålde jag min motorcykel. En enormt välbehållen Honda på 750 kubik från -96 som jag köpt av Ann-Mari några år tidigare. Jag närde en dröm om att återigen bullra runt i staden och susa fram längs sommarvarma fjällvägar. Istället stod motorcykeln mest där i förrådet under ett grått kapell och var ledsen. Varje gång jag gick förbi den, vilket var ofta, kände jag hur jag borde ta en sväng men hade bättre saker att prioritera.

Dessutom får man inte med sig vidare mycket saker på en MC så det handlade alltid om ren nöjesåkning när det väl blev en tur. Svårt att kombinera MC med en storhandling eller tur till bygghandeln.

Den passade inte in i livet och var kanske inte min dröm till att börja med, utan snarare något tafatt försök att imponera på omgivningen.

Droppen kom när jag mellan två besiktningar i princip inte hade kört längre än vad det var till och från besiktningen. Det var dags att avsluta drömmen om mig själv som en person som glider runt på en hoj hela somrarna och ser cool ut.

Sagt och gjort, ut med en annons och sälja den gamla knarren. Det var en fantastisk frihetskänsla att se den rulla iväg och ta med sig både dåligt samvete och den årliga fixartiden som krävdes för att hålla den i fint skick. Dessutom var allting helt klart när den åkte iväg tack vare teknikens under. Ägarbyte, betalning och försäkringbyte gjordes digitalt.

Att lägga ner

Nersidan med ständigt dåligt samvete var påtagligt mycket större än uppsidan av att få en kick de få gånger jag åkte. För att höja livsnöjdheten gäller det att göra någonting åt det som drar oss nedåt snarare än att öka höjden på topparna.

Nu håller jag utkik efter den där typen av gamla oavslutade projekt. Varje gång jag hittar ett drar jag upp det till ytan och tittar noggrannt på om det verkligen är jag som vill något eller om det är någon annans dröm eller förväntan på mig som gör att jag inte sagt nej än.

Det kan handla om enkla saker som rensa ut de där böckerna jag fått men aldrig kommer att läsa eller svårare saker som att mentalt avsluta saker jag redan lagt ned mycket tid på men som av någon anledning inte blivit färdigt än.

Om du har en surdeg i kylen som ger dig dåligt samvete; släng den i soporna och få tillbaka den energi som fanns uppbunden i det dåliga samvetet.

Har du något projekt som ger dig dåligt samvete och som du vet skulle vara bättre att lägga ner en gång för alla?

Diskutera

Om du vill prata med andra om att avsluta gamla surdegar. Hoppa över till vår diskussionssida och läs mer där.