De små utgifterna

Säkert har du hört det förut…

Det är inte de stora inkomsterna som gör det.
Det är de små utgifterna.

Till mig var det pappa som sa det och till honom var det farfar som sagt det. Man blir inte rik av att tjäna mycket pengar. Man blir rik av att ha koll på hur mycket och på vad man spenderar dem.

Men i en tid av stress, press och mer… ja MER helt enkelt, så är det en sanning som lätt glöms bort. Aldrig tidigare har det funnits ett så utbrett välstånd. Med välståndet följer ett enormt (över)utbud av varor och tjänster.

Rätten att unna sig

När allt snurrar snabbare och snabbare är det lätt att unna sig något för att palla med. Sätta lite guldkant på tillvaron. Kanske en utekaffe här, en lyxlunch där, en tidningsprenumeration såklart, lite snittblommor till helgen, en fin choklad på fredagskvällen och Våga Inte Röra Mitt Netflix! Däremellan springer man som en gnu i hamsterhjulet för att ha råd med allt. Och så undrar man ändå vad som hände i slutet av lönen. Hur gick det här till?

När jag skriver om att unna sig, så tänker jag alltid på min kära farmor.
Hon hade diabetes men var noga med att ändå unna sig något gott emellanåt. Och det förstår jag. Socker är ju sjukt gott. Problemet med att unna sig saker är att det så lätt går överstyr. I hennes fall blev det typ dagligen. Och alltid när man frågade om det var bra med allt socker, så fick man svaret,

-Man får unna sig ibland.

Håhå jaja. Vem är jag att säga att man inte får unna sig socker när man är 80+ trots att man har diabetes?

Hur mycket det kostar på sikt

Som ni säkert hajar är problemet knappast att man unnar sig något ibland. Det bör man nog göra. Problemet är när man tar sig rätten att unna sig något jämt och ständigt. Att få belöning hela tiden och dessutom tycka att man är värd det. Att vi sakta glömmer bort värdet på saker och ting när vi inte längre behöver längta, spara och sukta efter något. Jag hävdar att själva längtan säkert är minst hälften av njutningen innan vi äntligen får det vi suktat efter.

Inte blir det bättre av att vi lever i en samtid där många unnar sig oviktigheter och tycker sig ha rätt till det eftersom alla andra gör så. Flockbeteendet. Alla andra tar ju en köplatte på väg till jobbet/skolan?! Det har jag ju sett på instagram.

Här kommer två korta räkneexempel på vad det kan kosta att unna sig olika saker på sikt:

 1. En köpkaffe på väg till jobbet varje dag.
  Säg att du köper en liten bryggkaffe/kaffe latte på väg till jobbet. Kostar kanske 25-30 kr. Säg 27 kr för enkelheten. Om du jobbar heltid kanske du jobbar ungefär 225 dagar/år.
  27*225 = 6075 kr/år
  För enkelhetens skull kan vi säga 500 kr per månad.
  Säg att du istället skulle investera denna summa pengar i 25 år med 8 % genomsnittlig avkastning. Då kommer du efter dessa tjugofem år ha 476 000 kronor på banken istället tack vare ränta-på-ränta-effekten.

 2. Utelunch fem dagar i veckan?
  Samma 225 arbetsdagar per år och säg att en utelunch kostar 90 kronor/styck samtidigt som en matlåda kostar cirka 20 kronor. Merkostnad: 90 - 20 = 70 kr/dag
  Vilket blir 70*225 = 15 750 kr/år (=> 1312.5 kr/månad men låt oss säga 1300 kr/mån)
  Det blir 1 236 000 kr efter 25 år med 8 % årlig avkastning.

Alltså tänk dig att du skulle kunna bli miljonär på att skippa utelunch varje dag i tjugofem år om du istället började investera pengarna! Många små saker kostar mycket pengar över tid.

Tips på tre bra saker att unna sig. På riktigt:

 1. En promenad i valfritt grönområde i din närhet. Kanske med musik/pod eller fågelsång i öronen. Varför inte börja eller avsluta arbetsdagen med detta?

 2. Kör ett träningspass. Ut och spring, kör hemmastyrka, cykla en sväng, åk och simma eller vad som helst. Behöver inte vara länge eller hårt. Bara gört!

 3. Ring en vän. Ring någon som betyder något för dig. Som du ofta tänker på. Eller ännu bättre. Gör en hel lista med namn. Sen börjar du från toppen och betar av den. När andan faller på så plocka upp telefonen och ring ett namn på listan. Det kan bli lite nu och då. Behöver inte vara något märkvärdigt. Bara slå en signal. Visa att du tänker på Någon. Och att Någon betyder Något. På riktigt.

Foto 2017-07-03 11 33 54.jpg