Vad är en indexfond

En indexfond är en fond som har som mål att följa sitt index. Det är en fond som köper alla bolag som finns med i det index den följer.

Börja med att läsa inlägget Vad är ett index om du inte redan gjort det, annars blir det här bara förvirrande.

Enklast är att visa ett exempel, jag väljer indexfonden Avanza Zero.

Det är en passivt förvaltad fond som följer ett index som heter SIX30RX, som vi kollade lite kort på i senaste inlägget. Det är ett index som består av de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen och inkluderar den utdelning bolagen ger till aktieägarna. Det är som om du hela tiden hade tagit all utdelning du fått och köpt mer aktier för pengarna.

Avanza Zero är helt utan avgift och en typ av lockvara som Avanza har för att du ska välja just dem som nätmäklare. Om du investerar i den fonden är det nästan som om du hade kunnat köpa en andel i själva SIX30RX. Du kommer att följa med upp och ner, men över tid prestera riktigt bra (historiskt sett i alla fall).

Här jämför jag Avanza Zero mot SIX30RX, det går inte att se någon skillnad. Avanza Zero är konstruerad för att följa SIX30RX så nära som möjligt.

Här jämför jag Avanza Zero mot SIX30RX, det går inte att se någon skillnad. Avanza Zero är konstruerad för att följa SIX30RX så nära som möjligt.

Varför indexfonder

Det finns överväldigande mycket forskning som visar att det är enormt svårt att prestera bättre än index över långa tidsperioder. 99.9 % av alla småsparare skulle få en bättre avkastning om de helt enkelt bara satte alla pengar i några indexfonder med låga avgifter.

Det finns en mängd orsaker till det och resultatet är tydligt. Avanza publicerar dessutom årligen statistik som visar på just det här utfallet. Den som väljer enskilda aktier får oftast en lägre avkastning än index.

Med indexfonder kan du automatisera hela ditt investerande via autogiro och autoköp. På en kort stund kan du sätta upp ett sparande som är bättre än vad de allra flesta aktiva investerare lyckas med oavsett hur mycket tid och kunskap de har till förfogande.

Indexfonder har generellt sett väldigt låga (eller inga) avgifter vilket talar till deras fördel gentemot aktiva fonder där fondförvaltaren tar en avgift för sin insats (vilket gör det ännu svårare för aktiva fonder att slå index).

Testa hur du står dig mot indexfonderna

Om du redan har en portfölj kan du ställa in så att den jämför mot just SIX30RX. På Avanza klickar du på knappen Jämför ovanför grafen. Det fungerar liknande hos andra banker. Jämför mot olika tidsperioder, hur har din egen förvaltning stått sig mot index?

Om du överpresterar, grattis, du är ett undantag. Om du underpresterar, grattis, du kan nu byta till ett mindre tidskrävande och bättre alternativ.

Därför är investerande unikt

Tänk dig att du hade velat bli genomsnittligt bra på golf av alla som spelar golf i Sverige. Från total nybörjare hade det inneburit en massa slit på en driving range för att öva svingen. En kurs för att ta grönt kort och sen all din fritid på golfbanan under en period, bara för att bli lika bra som genomsnittet.

Med investeringar har du en gräddfil. Du kan investera i indexfonder och vips är du bättre än de flesta småsparare, lika bra som genomsnittet av alla investerare på börsen, utan att du behövt lägga ner en massa tid, eller för den delen skaffa dig så mycket kunskap.

edited.jpg

Vanliga misstag

En vanlig miss har alltid varit att köpa dyrt och sälja billigt. När media skriver mycket om börsen investerar många och när börsen faller säljer många. Det betyder att du med dåligt tajmade köp i indexfonder faktiskt kan gå sämre än index.

Säg att du köper en indexfond på toppen och sen säljer den igen på botten, då har du bara gjort en resa nedåt. Det bästa botemedlet är att automatisera och månadsspara. Försök att skydda dina investeringar från dig själv genom att bli långsiktig.

Min egen historik i Avanza Zero de senaste 10 åren ser ut såhär. Vid några enstaka tillfällen har jag försökt överlista marknaden och sälja för att sen köpa tillbaka. 2016 gjorde jag det på en botten. Nu senast sålde jag bara en liten post i ett litet experimentsyfte, längre fram vet vi om jag hade rätt eller fel den gången.  Överlag är det ett stabilt sparande som skett löpande.  PS. Klicka på Händelser ovanför grafen på Avanza om du vill se när du har köpt/sålt en viss aktie eller fond.

Min egen historik i Avanza Zero de senaste 10 åren ser ut såhär. Vid några enstaka tillfällen har jag försökt överlista marknaden och sälja för att sen köpa tillbaka. 2016 gjorde jag det på en botten. Nu senast sålde jag bara en liten post i ett litet experimentsyfte, längre fram vet vi om jag hade rätt eller fel den gången.

Överlag är det ett stabilt sparande som skett löpande.

PS. Klicka på Händelser ovanför grafen på Avanza om du vill se när du har köpt/sålt en viss aktie eller fond.

Psst… Tyckte du att det här inlägget var vettigt? Spana in vår investeringskurs om du vill veta mer.