Vad är ett index

Det pratas ofta om att börsen stiger eller faller, men vad menas egentligen med det? Jo det är ett index man talar om på ett lite slarvigt sätt. Ett index är ett sätt att mäta utvecklingen på ett utvalt antal aktier.

Innan du läser det här inlägget kan det vara bra att läsa mer om börsen i ett tidigare inlägg.

Varför behövs det index

För att kunna jämföra behöver vi nånting att jämföra med. När det gäller aktier och fonder jämför vi oftast med ett genomsnitt av aktier i en viss branch eller på en viss börs, ett index helt enkelt. Till exempel om vi vill veta om just den aktie vi tittar på gått bättre eller sämre än andra jämförbara aktier.

Ett index är också den måttstocken vi kan förhålla oss till när vi utvärderar hur väl vi har lyckats som investerare.

OMXSPI

Eller utskrivet OMX Stockholm Price Index är ett index som mäter utvecklingen på alla aktier på stockholmsbörsen. När media pratar om att den svenska börsen går upp eller ner är det OMXSPI de pratar om (oftast).

Price Index i namnet ger oss en hint om att det här är ett index viktat på kapital. Det betyder att bolag som har ett större börsvärde (aktiekursen*antalet aktier) påverkar index mer än mindre bolag.

Att aktiekursen för H&M, som är ett megastort bolag, dalar drar helt enkelt ner index mer än om lilla Odd Mollys aktiekurs sjunker som en blyklump.

Utvecklingen för OXMSPI de de senaste 10 åren. Inte så pjåkigt med drygt 165 % positiv utveckling.

Utvecklingen för OXMSPI de de senaste 10 åren. Inte så pjåkigt med drygt 165 % positiv utveckling.

SIXRX

Six Return Index är bra att känna till eftersom det är ett index som också tar hänsyn till utdelningen aktieägarna får från företagen. Det är det Return Index i namnet skvallrar om.

Precis som OMXSPI speglar det alla bolag på stockholmsbörsen, men med utdelningen återinvesterad. Det vill säga, alla pengar som trillar in på kontot från utdelningar har du tagit och köpt fler aktier för så att du året efter skulle fått ännu mer utdelning.

Därför syns ränta-på-ränta effekten (som vi tar upp i ett annat inlägg) tydligt.

I grafen nedan är OMXSPI orange och SIXRX grön.

Nästan 277 % utveckling istället för 165 % som vi fick om vi inte återinvesterade utdelningen.

Nästan 277 % utveckling istället för 165 % som vi fick om vi inte återinvesterade utdelningen.

Snävare index

Det finns ändlöst många index, vi behöver bara bry oss om två till för att ha koll på allt vi behöver.

OMXS30

OMX Stockholm 30 innehåller de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen. Det behöver alltså inte vara de företag som är störst utan är istället de som det handlas mest i.

SIX30RX

Du kanske kan gissa?

De 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen inräknat utdelningen aktieägarna får. Det vill säga precis som storasyskonet SIXRX men avsmalnat till 30 bolag.

Det är det här indexet som den populära fonden Avanza Zero följer.

SIXRX har gått bäst av de här sett till en 10-årsperiod.

SIXRX har gått bäst av de här sett till en 10-årsperiod.

Uppgift

Gå till Investor på Avanza, klicka på Jämför (i den grå raden ovanför själva grafen) och lägg till OMXS30 att jämföra med. Har Investor gått sämre eller bättre än OMXS30 på 3 års sikt?

Om du redan har en portfölj kan du jämföra den mot SIX30RX för att se om du hade tjänat eller förlorat pengar på att bara lägga allting i Avanza Zero istället. Hint: Det är svårt att slå index över tid.

Psst. Vilket index du ska jämföra med förklarar vi lite mer på djupet i vår investeringskurs.

Nästa inlägg i serien är Vad är en indexfond.