2021 - Ännu ett maxat år

Var det inte nyss jag summerade 2020 ? Det känns så, och ändå är det dags att summera 2021… Är det inte märkligt hur fort ett år kan gå men ändå innehålla så mycket?

För när jag gör min tillbakablick så ser jag ju hur rikt det är. På både stora och små ögonblick. Årstider, vardag och resor. Äventyr i det stora och det lilla. Jag har delat in återblicken i:

  • Året i stort

  • Rörelse

  • Karriär

Året i stort

Vinter hem-hemma

Förra nyåret firades in i Härjedalen med familjen i det lilla, vänner på zoom och pusslande som sträckte sig från 2020 och in i 2021.

 

Det var redan mycket snö och det kom mera!
Pappa skottade upp snö mot fjöset så vi fick en förlängd pulkabacke från taknocken. Det minns jag att vi hade någon vinter på 80-talet så det var otroligt skoj att även mina pojkar fått uppleva det.

Övriga familjen åkte i morfars tinger…

Det är jätteroligt att åka tinger! 😂

 

… medan jag höll jag mig på jorden och firade min 37e födelsedag med lite snödusch!

Det var en sällsamt vacker (och ihärdigt kall) inledning på året.

 

Vinter hem-hemma

Nära 30 minusgrader på Frösön, vackert så det gjorde ont för ögonen varje gång en gick ut. Ont gjorde det även i fingrarna eftersom jag behövde fota av alltsammans…

Sen kom det ännu mer snö. Massor av snö på bara en natt. Ingenting tog sig fram i väntan på snöröjning. Förutom skidor. Den här dagen hoppas jag att barnen aldrig kommer glömma ❤️

 
 

Jag tog fulskidorna till tandläkaren på andra sidan stan. Fint före och bättre alterntiv än cykel just då. Passade på att ta ett kallbad påvägen hem sen. Dopp-in?

 

Efter många års uppehåll bestämde jag mig för att lufta snowboarden igen. Roligt javisst, men också uppenbart att vi kommit till vägs ände. Hädanefter får den rastas av någon annan istället för att samla damm hos mig. Håller mig till lagg i fortsättningen.

 

Älskar att den här arenan finns 10-15 minuters promenad hemifrån!

 

Familjehäng i Bräcke med barnens kusiner på sportlovet.

Blankis + Starka vindar = ?

= Sparksegling

 

Kristoffer tog ned en platta i halltaket och hittade guld (vacker spont). Därmed gick startskottet för hallrenoveringen som pågått i maklig takt under året… Det tar sin lilla tid men å andra sidan har vi inte bråttom. Det går framåt och det blir snyggt - för oss är det huvudsaken.

 
 
 

Vem har förresten tid att enbart renovera när det finns så mycket annat som måste göras?
Till exempel inviga sina nya turpjäxor på lunchturer ute på sjön…

 
 

Sen finns det ju episka fjällturer som måste skidas också?

 

Någon gång under våren kom det en leverans som vi är testfamilj för. Det krävdes en del förberedande markarbete och hjälp av starka grannar innan den kom på plats ❤️ men sen har vi kunnat njuta ute.

 

Lite mer utförsåkning hanns med innan vi la laggen på hyllan.

Som en kaskelot ligger hon där i bakgrunden 🤍

6-årskalas med klassikern - sätta knorr på grisen. Succé såklart!

Tog med mig barnen och åkte till Härjedalen kring mors dag. En ljuvlig tid på året med hela sommaren framför en 🌱

Min kära vän Ziggy såg att jag var i krokarna och kom och hälsade på från Särna. 9 mil bort. Enkel resa. Det är fint på riktigt det!

 
 

Lilleman slutade på förskolan 💛

Storebror slutade tvåan 💚

 
 

Vi tog tidig semester iår, sen jobbade vi lite till och sen var vi långlediga. Ett genidrag om möjligheten finns.

Roadtrip

Vi drog på roadtrip veckan innan midsommar. Fick ett tips från en granne som gjort en liknande resa för ett par år sen. Att resa då huvudsäsongen precis dragit igång, men innan den stora flocken gått på semester efter midsommar. Genialiskt!

Huvudmålet för vår tripp var Astrid Lindgrens värld men det blev många efterlängtade stopp längs vägen ❤️

För övrigt var Astrid Lindgrens värld helt otroligt bra! Vackert väder, väldigt duktiga skådisar, sanslöst vackra och genomtänkta miljöer, bra mat och i princip inga köer. Rekommenderas varmt.

Vi har äntligen fått till ett fint matlag. Varannan vecka käkar vi middag ihop och ibland gör vi annat också. Som att gå ut på äventyr. Den här turen gick till Frösögrottan.
Inget jag kan rekommendera för människor med klaustrofobi.

Ett annat tillfälle hängde vi i Bräcke och plockade bär och åkte båt!

Midsommar firades ihop med Gustlings!

 
 

Apropå renoveringar så är det ju inte bara insidan en behöver ägna sig åt. Två utomhusdelar som fått sig lite kärlek iår är gaveln på förrådet och hustaket hemma hos mor och far.

 

Vi lånade ut barnen till mormor och morfar en vecka. Förutom renovering, jobb, fjällöpning mm firade vi 10-årig bröllopsdag med paddling på sjön Näkten. Lyckades pricka in en av sommarens finaste dagar.
Här finns en lista med tidigare firanden och saker jag lärt mig längs vägen.

Testade sova i trädtält. Rolig erfarenhet men tyvärr tycker jag att det ser coolare ut än vad det är bekvämt.

Sommarminnen från Frösön

 

Sommarminnen från Härjedalen

När man bjuder på sig själv. Håll till godo 🦄

 

Sommarminnen från Bräcke

Det kändes som om sommaren aldrig skulle ta slut men i ett obevakat ögonblick gjorde den visst det.

Då är det skönt att veta att man har den årliga ES-träffen att se fram emot!
Iår tillbringades den i en vacker stuga mellan Dalarna och Härjedalen.

Plötsligt hade vi två skolbarn, en som fyllde 9, jag började ett nytt jobb och hösten mer eller mindre flög förbi.

 

För att sakta ned tiden en aning tog jag ledigt på novemberlovet och så åkte vi söderut. Det blev både hälsa på i Uppsala, Naturhistoriska museet, bo på hotell och Tekniska museet.

 
 

Rörelse

Jag hade som plan att köra runstreak i februari, maj, augusti och november iår. Av olika skäl blev det inte så. Men i februari och maj gick det finfint och det är jag väldigt tacksam över. Sen betyder ju inte en utebliven runstreak att jag suttit stilla övriga året...

Ultrabadsinteravaller

Den 20e mars körde jag tex Ultrabadsintervaller med Lotta och Virgilijus 💙
Springa 5 km och ta ett kallbad var tredje timme under ett dygn. Här kan du läsa mer om hur det gick.

 

Träningskompisar i vått och torrt

Det har blivit en del skidor, löpning och annat skoj med den här pinglan! Till exempel har jag fått höstens bästa löppass på måndagkvällarna när barnen haft simidrott samtidigt. Vi kan kalla det win-win-win.

Här en magiskt bra om än lite försenad födelsedagspresent till Maria.
Hela Sveriges Friluftsdag den 29 april! 🥳

 

Lite skidor innan jobbet? JA TACK!

 
 

Rolig, härlig, jobbig och fantastisk dag längs en stor del av Fjällmarans bansträckning!

Lidingöloppet i september gick inte som vi hoppades resultatmässigt men rackarns vilken bra helg det var ändå!

 

orientering

Körde alla etapper i Frösö femdagars med blandade resultat.
Men roligt är det med orientering!

Andersön Runt

Jag är så glad att Hej främling tog över arrangeradet av Andersön Runt så att konceptet får leva vidare. Det här har blivit mitt årliga testlopp. Klarar jag av att komma in under timmen iår också?

Ja, på något sätt lyckades jag kämpa mig de 11.2 kilometrarna i den rotiga terrängen på 59:17. Tjoho!


Ladängen - Everest

I maj började jag bestigningen av Mount Everest på hemmaplan tillsammans med Korpen Storsjön. Här med Maria och Daniel när Marcus Noterius sände live från backen i TV4s nyhetsmorgon.

Kämpat på med det under sommaren…

Man hade till och med oktober på sig att avverka de 114 vändorna och minsann. I oktober kom jag upp på toppen. Firade med ett kallbad strax efteråt. Såklart.

Offerdalsmilen

Det var länge sen jag sprang en mil på tid och tiden var väl kanske långsammare än jag hoppats på. Men av andra orsaker var jag enormt stolt att jag ens tog mig i mål den här dagen…

Simning

Jag var verkligen på gång när det gällde simningen förra hösten. När de sen stängde ned alla badhus och simhallar så tja… det har varit svårt att hitta tillbaka till vattnet. Samtidigt vet jag ju hur bra det är och hur gott det gör mig. Det blir omtag 2022 på den 💦

 

Dessutom har ju utomhus alltid öppet ;)

 

Fjällöpning 🤍

Det har blivit mer fjällöpning än någonsin tidigare för mig.
En riktig fjällstreak tre helger i rad.
Först Vallbo och kring Ottfjället med Lotta och vänner, sen med Maria kring Välliste och sen en riktig drömtur med Elin då vi färdades stan - toppen av Helags och retur en solig sommardag. Mer än 10 mil inspirerande löpning på två veckors tid.
Trots detta behövde jag sälja min startplats i årets fjällmara, men det blir nog revansch på den i framtiden… 🥳

Triathlon

Något annat triathlon än träningstävlingar vid Önsjön har det tyvärr inte blivit för min del. Men nu har jag skaffat en ny tävlingsdräkt så jag är redo för återkomst 2022! Ska bara träna lite först…

 

Karriär

Varför ser jag så glad ut?

 

Är det för att det karriärmässigt hänt massor under 2021 månne?

Jo. Så är det nog.

Först fick jag det väldigt roliga uppdraget som projektledare för Friluftslivets år åt Östersunds kommun. I och med det så fixade vi ett hemmakontor i klädkammaren. Älskar den här platsen.

 

Ett uppdrag som tagit mig ut på tur, gjort att jag fått träffa många intressanta, nyfikna och drivna människor, lärt mig massor och fått jobba för att få fler att komma ut i naturen. Drömuppdrag!

Delvis i den här rollen anordnade jag ett Öppet Hus Kallbad i Surfbukten. En dag då jag satt på bryggan i Surfbukten under givna klockslag för alla som var sugna på att komma och bada morgon, lunch, middag eller på kvällen.

Totalt kom det 70 personer under dagen och badade!
De allra flesta var nybörjare och dessutom personer som suttit ensamma hemma men som vågade sig iväg när de visste att någon fanns där och höll dem under uppsikt.

Det måste väl ändå vara något slags rekord med tanke på att det var den 31 mars!
70 pers i Storsjön liksom!!!

I mitten av februari fick jag beskedet att Sterners förlag vill ge ut min bok - Rik utan panik. Då blev jag så här glad.

 

Och firade med bubblor!
Att få ge ut en bok känns verkligen som en milstolpe i livet. En milstolpe som gett mersmak.

 

Petter gjorde ett fint reportage om mitt engagemang i Kallbadhuset som svällde och blev ett helt reportage om… mig typ. Och lite bok blev det också fast den inte ens kommit ut än.

Under sommaren tog jag på mig ytterligare ett projektledaruppdrag. Det handlade om att ta fram åtgärdsförslag för utvecklingen av Brunflo strandområde. En relativt outnyttjad pärla vid Storsjöns strand som har potential att bli en fantastisk mötesplats. Även det ett riktigt roligt uppdrag.

Dagen efter jag tackat ja till det projektet fick jag beskedet att jag fått tjänsten som gruppchef för Dammsäkerhet och Byggnadsteknik på Stakraft. En så spännande utmaning gick faktiskt inte att motstå, även om jag förstod att det skulle innebära en tung höst arbetsmässigt.

Den tjänsten tillträdde jag på heltid i slutet av september. Härligt att vara tillbaka i energibranschen, jobba med vattenkraft igen, ha kollegor och samtidigt bita i rejäla nya utmaningar. Det har varit mycket resande i höst och en brant inlärningskurva (läs korvstoppning).

 

Jag försöker bara att hela tiden att komma ihåg vars jag kommer ifrån. Att jag kan tusan så mycket mer nu än vad jag kunde för 3 månader sen, snarare än att få panik över allt jag borde/skulle vilja kunna (helst nyss). Att hela tiden göra mitt bästa men samtidigt vara snäll mot mig själv.

 

Att ge ut en bok kräver förresten också en del arbete. Efter utgivning ska den helst marknadsföras också. Rejält. Jag snackade i radion och signerade så pennan glödde kändes det som.

Saknar en själv de stora följarskarorna får en lita mer till djungeltrumman och på att de fina följare som faktiskt finns hjälper till och delar ordet! Miljoners tack alla som köpt boken, delat och tipsat andra om den ❤️

Jag önskar att jag hade kunnat ge ännu mer tid och engagemang på den här fronten, men inser samtidigt att energin och tiden inte räcker till allt. Jag får göra så gott jag mäktar med. Men lite har jag ändå hunnit med i höst. Ett par föreläsningar, uppslag i tidingen Privata affärer och så for jag till Stockholm för att vara gäst i podden Ekonomi på Riktigt. Väldigt skoj grej!

 

I oktober blev leverans från projekt nummer ett klar!

Den 29 december blev så även slutrapporten för Friluftlivets år klar! Så roligt uppdrag men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var väldigt skönt att ha det inrapporterat och klart nu…

 

Dagen efter hade jag insjuknat i covid (nu är jag på benen igen) och ser därför fram emot att göra bästa möjliga av nyårsafton och födelsedagsfirande i karantän med min älskade familj!

Hoppas ni alla haft ett fint år och önskar er alla ett gott nytt 2022!

Med kärlek,
Ann-Mari