ANN-MARI DARJ
Vad är tanken med eljest egentligen?
Om eljest och viljan att göra världen lite bättre.
Om de tre benen och vad tanken med dessa är.
Eljest handlar i grund och botten om att vilja göra världen lite bättre.
Bättre för dig, mig och alla runtomkring oss.
Jag tror att delad glädje ger mångdubbel glädje.
Att dela med sig av bra saker är att starta positiva spiraler. Tänk om vi kan lämna världen lite bättre än den var, när vi blev till?
En del på eljest handlar om träning eftersom fysisk rörelse får oss att må bättre på alla sätt och vis.
Kemiskt, psykologiskt och fysiologiskt. Mår vi bra kan vi göra bra saker och orka längre.
En annan del handlar om pengar. Förhållandet till pengar, hur du kan göra för att få dina pengar att växa och hur de kan användas till att göra mer nytta i världen. Att prata om pengar och investeringar handlar också om att sprida demokrati och ge fler bättre och mer likartade förutsättningar. Privatekonomi lärs sällan ut i skolan, så enbart det fåtal som fått kunskapen hemifrån ges goda förutsättningar att bygga vidare och få en god start i livet. Det är som att de får starta 50 m längre fram i en 100 m sprint.
Den sista delen på eljest handlar om lycka. Vad är meningen med allt? Hur kan vi må bättre och vilka val gör oss lyckliga(re). Finns det små knep att ta till? Ja, Absolut! det gör det.
På eljest kommer vi fortsätta lära oss, ta del av andras spännande historier och dela med oss av sånt som vi snappar upp längs vägen!
Tack för att du vill vara med på den resan <3
Grattis oss!
Eljest har fyllt ett år! Ett år av utveckling och förändring.
Mitt upp i allt annat som händer så har eljest har fyllt ett år! 🍰
Ett år sprängfyllt av spännande förändringar.
Tack vare en ekonomisk trygghet kunde Ann-Mari säga upp sig utan att veta exakt vad som skulle hända sen. Eljest hade redan funnits ett par månader vid det laget och det blev läge att satsa fullt ut. Livet som egen är oerhört lärorikt, från att ha varit en liten kugge i ett stort maskineri är man plötsligt hela maskinen (nåja, halva maskinen). Det betyder bland annat att det inte är någon annan som sköter marknadsföring och fakturering.
Vi har skapat och börjat sälja våra webbkurser och snart drar Ann-Mari igång studiecirklar via folkuniversitetet.
Människor har tackar oss på olika sätt, efter att ha gjort stora och små kursändringar i livet.
eljest är en glad unge som heller firar en gång för mycket.
Sparkompis
Alla borde ha en sparkompis, precis som många har en träningskompis.
Det är större sannolikhet att du kommer ut på den där löprundan om du har en träningskompis. Någon som kan hålla dig ansvarig om du slutar träna. Någon som det är skämmigt att behöva avboka med hela tiden.
En träningskompis kan du dessutom prata om träning, kost och utrustning med.
På samma sätt är det med ekonomi. Alla som vill förbättra sin ekonomi eller börja investera borde ha någon att prata med. En person du litar på och som du kan vara transparent med. Tänk på att du blir som du umgås. Vill du lära dig mer om ekonomi är det suveränt att vara i närheten av andra som också vill det.
Att ha sin löparpolare 30 mil bort och bara köra kontakt via nätet blir inte riktigt lika bra som att ses vid elljusspåret. Det är för enkelt att välja bort det som är online. Försök att hitta en person du kan träffa då och då.
För att göra det enkelt kan du skicka ut frågan på din egen facebook/twitter/instagram/annan social media och kolla om det är någon av dina vänner som nappar. Roligast är det om ni är på ungefär samma nivå och lär er tillsammans allt eftersom.
Hittar du ingen där kan du gå med i någon lokal förening som Unga Aktiesparare eller Aktiespararna för att hitta likasinnade på orten.
Lycka till med sparkompisarna.
Konsten att njuta
Konsten att njuta av sina egna sinnen. Om hur sanden mellan tårna kan få dig att köpa mindre?
Njutning. En känsla av välbehag och lust. Ohämmad sensorisk intensitet leder kanske inte tankarna till en vanlig onsdag i september direkt. Men förmågan att hitta njutning oavsett situation är något av det viktigaste verktyget du har i din låda av sparsamhet. Att känna sanden mellan tårna kan få dig att köpa mindre.
Som barn kunde jag ägna långa stunder åt att bara känna på saker. Ösa över fötterna med sand och vicka på tårna som jobbade sig upp till ytan. Men plötsligt var det som att jag inte längre hade tid att sitta och känna, lyssna på musik utan att göra någonting annat samtidigt eller ligga på en filt och titta på molnen. ☁️
Trots att vi har mer fritid än någonsin har vi aldrig varit så stressade. Med allt vi har att göra, köpa och hinna med tar vi oss inte tid. Tid att slappna av och göra någonting “onödigt” som att bara uppleva våra egna sinnen en stund.
Som en människa i farten kan det vara svårt att se var du ska få all den här tiden ifrån, men tid är precis det du kan få mer av om du väljer att justera kompasskursen i livet några ynka grader. Bli lite mer eljest.
För att öva på att njuta mer kan du låtsas att du betalat för upplevelsen. 💸Ta en promenad och lämna mobilen hemma, insup varje detalj och njut av vinden som kittlar i nacken. Föreställ dig att det här är en exklusiv upplevelse du längtat efter länge. Kalla det mindfulness eller vad du vill, buddha och snåljåpar rekommenderar det oavsett.
Med tiden kommer du att få svart bälte i njutning och tillåta dig att bara vara ibland. Ju mer du övar upp den här förmågan, desto högre livsnöjdhet, och desto mindre blir behovet av att köpa saker för att försöka hitta lyckan.
För mig gäller det att hålla koll på att jag faktiskt bara har upplevelsen för min egen skull. Att jag inte gör det för att jag vill skapa ett framtida minne (ta en bild) eller berätta för andra. Om jag inte har lust att ösa stenar över fötterna om jag inte sen får skriva ett inlägg om det, ja då gör jag det av fel skäl.
Meningsfulla och intressanta diskussioner är för övrigt ett av de bästa sätten att njuta. Om du inte har några såna längre, fundera över om din påverkansgrupp är rätt för dig. Eller om du kanske helt enkelt skulle behöva öva lite med dina nära och kära på att inte bara kasta plattityder och praktikaliteter till varandra.
Att njuta av dina egna sinnen hör starkt ihop med att vara nöjd med det du har.
Bilden tog jag under en sju kilometer lång promenad, där vi stannade längs stranden, fikade och grävde ner fötterna i mjuka och solvarma stenar. ☺️
Läs mer om
Påverkansgrupp - hur de människor du träffar mest påverkar dig.
Var nöjd med det du har - Om negativ visualisering.
Semesterbudget och budgetsemester
Vad är viktigast på sommaren för barnen?
Måste sommarlovet kosta skjortan?
Vi håller oss främst på hemmaplan men har faktiskt en lite längre tur inplanerad som blir både klimatsmart och snäll mot plånboken!
Vår familj bor i Jämtland.
Ingen av oss kommer härifrån, utan vi har medvetet valt att bo här för att ha nära till äventyret.
Så hur tänker vi då när det kommer till barn, semester och behovet av att komma iväg på sommaren?
Svaret finns ju lite i meningen högst upp. Vi valde att bosätta oss på en plats där vi inte ska behöva känna behovet att resa bort. Snarare behovet av att vara hemma. Att hemma kan vara både lugnt och en plats där vardagsäventyret aldrig är långt borta.
Hur ser våra lovdagar ut?
Vi är ofta ute och cyklar (hehe). Där vi bor är det lätt komma ut på en tur i skogen för att grilla korv, leta dinosaurier, storsjöodjur eller plocka bär. Springa till kompisar och spela tv-spel.
Kliver vi upp tidigt går det bra att göra en dagstripp till fjällen som är 1.5 h bort.
Så fort solen behagar att komma fram är det lätt att komma till finfina badställen eller äta glass. Överallt finns vackra ställen att tälta och det går utmärkt att skaffa sig både myggbett och skrapsår…
Sena kvällar när regnet smattrar mot taket, men det ändå aldrig blir helt mörkt, myser vi ned under täcket och läser gamla nummer av Bamse.
Däremellan tror jag att både ung och äldre behöver ta det lugnt och ha det… lite tråkigt emellanåt.
När jag funderar på vad det innebär att ge barnen ett härligt och ändlöst sommarlov så tror jag nyckeln ligger i att vara hemma mycket och att hålla det enkelt. Eller åtminstone i en miljö där barnen känner sig hemma. Det är inte för deras skull vi behöver åka långt bort och ha varje dag späckad av aktiviteter för att det ska “räknas”.
Hittills har vi spenderat hela sommaren i Jämtland och Härjedalen. Vi har som längst åkt till barnens mormor och morfar på en gård i Härjedalen och till barnens farmor som har ett hus vid sjön där det både går att ro, fiska och bada.
Ska ni inte åka bort alls i sommar?
Jag ser många spännande resor framför mig ihop med barnen när de blir äldre. Tågluffar, kanske båtluffar, seglingar eller klassiskt vagabondande. Men det ligger några år framåt i tiden. Just nu finns inte alls något sånt behov. Nästa år är siktet inställt på Astrid Lindgrens värld, innan storebror blir för gammal och lillebror känns mer redo.
Men jo. Handen på hjärtat så kommer vi faktiskt göra en längre resa över 4 dagar ihop med barnen, redan i sommar. Vi ska åka tåg ända ner till Uppsala!
Varför Uppsala?
6-åringen är väldigt fascinerad av Titanic.
Sen förra hösten kan jag inte räkna hur många teckningar som ritats eller alla Lego-skepp som byggts under en period när det blödde ur öronen av My heart will go on på repeat. Han tog sina egna pengar och köpte marschaller som han satte i skorstenarna på den stora snöskulpturen som han byggt 😍
Vi har lånat böcker på biblioteket, sett otaliga Youtubes, lyssnat på poddar och till slut fick han även se storfilmen från 1997. Jag älskar verkligen hur han gått all-in och även fått klasskamrater, stor-kusinen, lillebror och ja... Även många vuxna intresserade. Från maj till augusti pågår en stor utställning om Titanic i just Uppsala så givetvis måste vi åka dit.
Ofta tycker jag att tåg är bäst på så många sätt, men tyvärr också ofta väldigt dyrt jämfört med bil 🙄
Därför blev jag toknöjd när jag lyckades boka tåg för hela familjen, två vuxna och två barn, Östersund-Uppsala tur och retur för 748 kronor!!! 🙌
Som SJ-priokund gick det även att köpa billigare biljetter till Titanic-utställningen på samma gång 👍
Slutligen får alla som gått på Titanic-utställning bada billigare på Fyrishov-badet som ligger alldeles intill 😄🤟
Uppsala är både min och Kristoffers gamla studentstad och vi har den stora turen att få bo gratis när vi ändå är där ❤️
Därmed summerar jag väldigt nöjd ihop årets Svemester med barnen till 1308 kronor!
Resa (2 vuxna, 2 barn) : 748 kr
Titanic (2 vuxna, barn gratis) : 296 kr rabatt 74 kr
Fyrishov äventyrsbad (2 vuxna, 2 barn) : 65*4 = 260 kr rabatt 160 kr
Radio åt folket
Eljest är med i Sveriges Radio och pratar pengar och frihet.
Ann-Mari har gästat Eftermiddag i P4 Jämtland för att predika privatekonomi, investeringar och frihet till massorna. Radiopremiären kommer att följas av fler inslag vad det lider.
Du kan lyssna genom att gå till sveriges radio, eller genom att lyssna direkt här nedan.
Föreläsning och mingel om privatekonomi - Östersund
Kom på föreläsning och mingel om privatekonomi, investeringar och frihet. Måndag 15:e juli i Östersund.
Ann-Mari startade gruppen Ekonomitjejer i Jämtland Härjedalen och fick in nästan 150 medlemmar på lite mer än ett dygn. Det är tydligt att intresset är stort och det tycker vi är fantastiskt. Som ett första steg bestämdes det att gruppen drar igång med en föreläsning och mingel i Gomorron Östersunds lokaler.
Måndag den 15:e juli klockan 19, blir det en föreläsning kring investeringar och ett efterföljande mingel för ekonomiintresserade tjejer.
Läs mer i kalendariet.
Åre Extreme Challenge - En utmaning för både kropp och hjärna
En beskrivning om något jag älskar, nämligen Utmaningar!
Att pusha mig själv, flytta gränser och klara av saker som jag aldrig gjort förut.
Det här inlägget handlar om Åre Extreme Challenge 2019.
En multisport-tävling som normalt ska innehålla paddling, löpning och kajak. Men det blir inte alltid som det var tänkt…
Vindbyarna slet i tältduken och den lilla tältlyktan i taket svingades ömsom höger, ömsom vänster. Det kändes som om jag låg vaken hela natten, trots öronproppar i silikon för att eliminera ljuden. Å andra sidan hade jag troligtvis inte sovit bättre i någon hotellsäng. Det är sen gammalt att natten innan tävling inte bjuder på den bästa sömnen. Jag har lärt mig att ta det med ro och resonerar att det viktigaste är att kroppen får vila. Att ligga ned. Mina snart 7 år som småbarnsförälder har lärt mig att det inte är något farligt med en natts dålig sömn. Det går att fungera ändå.
Tältplatsen vi valt låg på Åreskutans läsida, men efter den här natten var det ändå lätt att förstå varför de behövt ställa in paddlingen för alla som skulle köra lake class. Det går knappt att föreställa sig ett räddningsuppdrag av många kanotister i ett riktigt kallt vattnet med höga vågor...
Vår start blev flyttad till Åre torg. Upp bredvid bergsbanan, genom skogen och sen längs liftgatan efter Fjällgården.
Med andra ord: Uppför och öppna spjäll från start.
I den dryga liftgatan upp till sadeln funderade jag verkligen vad jag höll på med. Ville vända ned igen. Strunta i detta självplågeri och ägna dagen åt att äta lördagsgodis och läsa bok nere med Kristoffer istället.
Men det hade ju varit orimligt.
Sånt gör jag bara inte.
Istället resonerade jag med mig själv om att mitt tempo kanske var lite för högt just nu. Så jag tog rygg på en snubbe som var liiite långsammare än mig och tvingade mig själv att inte gå om honom förrän vi nått upp till sadeln. Märkte snabbt på både kropp och tankar att jag fattat ett klokt beslut. Efter inte så lite pustande nådde äntligen sadeln och det gick att sträcka ut benen under några meter av plan mark. Passerade min tidigare farthållare med klubbkompis Judith hack i häl.
Judith, jag och en tjej som heter Sara höll ihop vid en genomkörning av löp och cykelbanan för tre veckor, sen så jag visste att vi var rätt jämna på löpningen men att Judith är en starkare MTB-cyklist.
Vidare upp på Lillskutan blev vindarna starkare och starkare. Sikten försämrades och vi fick verkligen känna av stormen 🌪
Toppen var helt täckt i dimma/moln och med vindarna som vi kände ett par hundra höjdmeter längre ned, var jag otroligt glad att slippa en toppbestigning.
Istället för fortsätta uppåt sista biten, vände vi ner på bergets baksida och började skråa västerut. Så himla gött med lite nerför!
Uppför, nedför, på platten, genom träsk, över snöfält, rakt igenom många iskalla bäckar. Ibland med vinden i ryggen, ibland framifrån, sidan och bitvis i lä.
Och så lite regn på det.
Vi hejade ivrigt på Sara när vi passerade henne. Skrek att hon såg stark ut (för det gjorde hon) trots att hon dessutom paddlat 25 km från Tännforsen innan löpningen (alla som tävlade i River Class fick paddla).
Glad över valet att köra i cykelbyxor och ullunderställströja istället för långa byxor. Låren var såklart kalla men så länge jag höll igång så funkade det. Att skippa stavarna kändes också som rätt val då det underlättade att käka och dricka vatten medan jag sprang. Den här dagen tvingade jag mig att inte slarva utan hålla mig till min energiplan och käka gel var 45:e minut och dricka vatten varje kvart. För tre veckor sen fick jag helt slut på energi så det misstaget tänkte jag inte göra om...
Förutom två vurpor och lite blod på ena knäet är jag rätt nöjd med löpsträckan. Mina skor som jag köpte EFTER genomlöpningen för tre veckor sen funkade klockrent. Pjuh! Bra köp :D
Judith tog ett snabbstopp i buskarna under slutet av löpningen så jag sprang före henne in till växlingen i Huså. Kom också ut före henne efter växlingen men visste att det bara var en tidsfråga innan hon körde förbi så jag försökte fokusera på att göra min egen cykling så bra jag kunde.
Efter några kilometer på grusväg kommer en lång skoterleds-passage över en blötmyr. Bara att hoppa av och leda cykeln. Som mest hade jag halva låren täckt i gyttja. Yummy!
Någon kilometer senare låg en tjej och grinade illa vid sidan av banan. Hon hade sällskap av en kille men jag frågade ändå hur det stod till. Kramp. Ajdå. Inte optimalt med 25 km kvar…
Jag gav henne en av mina salttabletter och önskade dem lycka till.
Om du kört på länge och sen plötsligt kastas av cykeln så är risken stor att du omedelbart får kramp. Det fick jag själv erfara bara ett par km senare, vid ett vattendrag när jag försökte parera ett par stenar men istället ramlade av cykeln. Jisses vad det högg i ena vaden! Kunde bara ligga där tills det gav med sig efter en stund. Några tjejer i publiken hjälpte mig att dra bort cykeln från stigen. De fyllde också på min vattenflaska <3 Efter en stund kunde jag fortsätta. På’t igen bara. Äta gel och salttablett.
Efter 8 km kom Judith ikapp mig. Men med ny energi i kroppen märkte jag att hon inte helt försvann ur mitt sikte även om hon låg en bit längre fram och vi bitvis hade några cyklister mellan oss. Att tänka på avståndet mellan oss och att hålla henne inom synhåll så länge jag orkade gav mig något att fokusera på istället för trötthet, smärta och jobbighet.
Bara cyklingen bjuder på 750 höjdmeter över 30 km, med en hel del långa och sugande uppförsbackar och jag tyckte mig ana att Judith började få en energidipp samtidigt som jag kände mig starkare och starkare. Avståndet minskade snabbt så efter kanske 14 km var jag ikapp och peppade innan jag körde om både henne och personen framför.
Cyklar och ler. Det här är kul! De långsega stigningarna och svåraste tekniska partierna är avklarade och jag mår mycket bättre än vid samma ställe förra gången. Kör ikapp en kille som varit ute och paddlat och frågar lite om hur paddlingen var? Han tyckte det hade varit fantastiskt roligt :) Jättebra förhållanden. Så kul att höra! Trampar vidare.
När vi närmar oss Åre Björnen är Judith ikapp mig och vi fortsätter hålla ihop. Även om det hela tiden är löjligt jobbigt och gränsen är ruskigt nära, så är min trend över hela loppet positiv. Så skönt att veta vad som kommer, känna att det håller och att jag på något sätt är stark mitt i allt slit.
Förutom naturligt upp och ned bjuder banan på tre rejäla stigningar de sista 12-14 kilometrarna. Den första, vid Åre Björnen går på riktigt fin och härlig bana i den nya XC-arenan som Skistar anlagt. Inga rötter, hårt och fint, böljande uppförsklättringar och sköna downhillsvängar neråt.
Utför, uppför, knixar. Lite klättrande på smal brant stig i ängsmark innan vi når Totthyllan. Här ramlade jag förra gången och kanske är det här det tuffaste stället mentalt på hela banan där jag får kämpa med att hålla mina hjärnspöken på stång genom att säga peppande saker till mig själv. Jag är bra, jag är stark och jag klarar det här.
Väl ute på asfalten tar jag min sista energi och får två (!) kedjehopp på varandra vilket gör att jag tappar Judiths rygg. Lite längre fram börjar den näst sista jobbiga stigningen på serpentinvägarna upp till Fjällgården. I en av kurvorna cyklar jag långsamt förbi klubbkompis Anders som jag inte sett sedan han försvann framför mig i liftgatan i början på loppet. Han har rekapitulerat och går, likt många andra deltagare, men hejar ivrigt på mig när jag passerar. Själv nöter jag i mycket sakta mak ned hela backen på lättaste växeln innan det blir några sköna downhillsvängar.
Ser Judiths rygg och bestämmer mig för att kriga ikapp den uppför sista, sista stigningen. När Judith hoppar av cykeln och börjar gå, tänker jag att om jag bara orkar hålla mig cyklandes så kommer jag att komma ikapp. Det gör jag också och hon säger åt mig att fortsätta, men jag peppar och tycker att vi hellre slutför tillsammans :) Hon hoppar på cykeln igen och vi trampar vidare ihop.
Och så händer det.
Vi är uppe. Den sista jobbiga stigningen är gjord!
Lite lättnad, men inte slappna av nu. Inte riktigt än.
Först väntar en hel lång blå downhillbana på min hardtail-cykel…
Snabbt kommer vi ifatt en kille som ramlat men hojtar att han är ok.
Glider förbi en annan som också ramlat men intygar att det gått bra.
Sen är det min tur.
I en högerkurva flyger jag av cykeln och jag vet faktiskt inte varför. Var det några stenar som släppte? Bromsade jag för hårt med frambromsen?
När jag ligger där kommer den omedelbara krampen i BÅDA vaderna med ett sånt kraftigt hugg att det förlamar mig momentant där jag ligger. Judith hjälper mig att få undan cykeln så andra kan passera. Efter en liten stund släpper det såpass att jag kan ställa mig upp, sätta mig på cykeln och fortsätta nerför banan.
Även om vi kan höra målområdet och vet att vi är nära så spelar varken tid eller placering någon roll. För mig har de aldrig gjort det. Lerig, och med blod som rinner längs benen tänker jag att jag hade en himla tur. Det hade kunnat gå betydligt sämre.
Bara rulla nedför backen nu. Vi kommer ikapp ena killen som ramlade högre upp. Han är ännu försiktigare. Vi far förbi och rullar i rätt hög hastighet ut på asfalten. För en av få gånger idag, får vi cykla med den starka vinden i ryggen istället för emot oss!!!
Fantastiskt!
Tillbaka in i byn, uppför sista backen till torget och hand-i-hand passerar vi mållinjen!
Yes!
Glad. Lättad. Stolt. Trött. Mörbultad. Lite kall men också väldigt väldigt nöjd över hur jag krigat på hela dagen med både knopp och kropp!
Det här är ett lopp som ligger en bra bit utanför min komfort-zon. Särskilt cykeldelen. Men jag älskar känslan av utveckling och att jag vågade så mycket mer nu än för bara tre veckor sen.
Totalt gick det också en timme snabbare och vi fick en sluttid på lite drygt 5 timmar :D
Vem vet? Kanske måste jag göra om detta någon gång?
Hur är det att hoppa av ekorrhjulet?
Hur är det att lämna ekorrhjulet?
Vad gör jag nu?
Och hur har det gått med ekonomin utan vettig inkomst under 6 månader?
Det här och mycket mer berättar jag om i detta inlägg.
För ett halvår sen avslutade jag min fasta anställning på ett tryggt och välbetalt jobb. Från heltid och bra månadslön till att börja bygga upp ett eget företag och prova på ett annat slags liv som jag är så väldigt nyfiken på.
Hur är det att äga och styra sin egen tid?
Välkommen till Gomorron Östersund
Kristoffer insisterade på att jag direkt skulle hyra in mig hos Gomorron Östersund. Ett coworking-ställe med många härliga, entreprenöriella och drivna människor.
Hyran för en flexplats ligger på 1800 kr/mån + moms vilket förvisso är ett väldigt schysst pris, men ändå många pengar för någon som plötsligt inte får in en månadslön.
Fördelarna med ett co-workingställe?
Mer produktiv
Det är svårt att vara produktiv och få mycket gjort om du är hemma. Varje dag. Det krävs så lite för att tappa fokus och börja med något helt annat än det du tänkt göra.
Nätverkande
En annan aspekt är nätverkande. På ett co-workingställe kan berätta om din verksamhet och andra får reda på att du finns. Det ger dig möjligheter att tipsa om “kollegornas” verksamheter och de kan tipsa om dig. Bättre business helt enkelt.
Rutiner
Vi har två barn som ska till förskola och skola, vilket redan rutat in vår vardag. Att däremellan ha ett kontor att gå till innebär att jag måste krypa ur mjukiskläderna och behålla kontakt med verkligheten. Rutiner är något värdefullt, särskilt i längden.
Socialt sammanhang
Men den klart viktigaste anledningen är att få finnas i ett socialt sammanhang. Det är lätt att underskatta vikten av att få känna tillhörighet, skratta, utbyta tankar och funderingar i vardagen. På Gomorron Östersund anordnas fredagsfrukostar med många intressanta talare inom väldigt olika ämnen. Nya idéer kläcks och det finns alltid någon att bolla med. Förutom det så fixas samkväm, AWs, skridskoluncher och friluftsdagar precis som på många andra arbetsplatser.
Nej, okej... kanske inte alla har friluftsdagar...
Verksamheten - vad är vår business?
Bloggen var fröet
Fröet till eljest.se har vi burit på länge, men i juli 2018 började vi blogga om privatekonomi, träning och lycka. Direkt fick vi mycket positiv respons på det vi skrivit och vi valde att spinna vidare.
Webbutbildningar för alla
Många vill ta tag i sin ekonomi och det finns ett enormt sug att lära sig grunderna i att börja investera. Eftersom det här inte har lärts ut i skolan, har kunskapen enbart varit tillgänglig för de med ekonomi-intresserade vuxna i sin omgivning. Ett demokratiproblem om du frågar mig. Så vi ville hjälpa andra att lära sig.
Därifrån var det inte så långt till idén att bygga webbutbildningar, med tanke på att det är vad Kristoffer jobbar med till vardags, fast inom annan bransch. En webbutbildning är precis vad det låter som. En distansutbildning på internet som kan göras var som helst, när som helst.
Vi vill bygga riktigt bra kurser med målet att den som har gått kursen ska ha kommit igång, fattat vad hen håller på med och känna sig trygg i det. För det är inte svårt att komma igång. Du behöver varken vara bra på matte eller intresserad av ekonomi. Det finns idag jättebra sätt att automatisera och få saker att snurra på av sig själv efter att du samlat på dig lite grundkunskaper. Grundkunskaper som vi paketerat i en steg-för-steg kurs och där vi också berättar om de vanligaste fallgroparna, misstagen och hur du ska undvika dem.
Finns det en marknad?
Det första vi gjorde var en omfattande marknadsundersökning. Vi fann inga utbildningar av det slag vi ville bygga. Då la vi upp ett förköp för att undersöka intresset och fick in tillräckligt många förköp för att våga testa vår idé fullt ut… Vi tror stenhårt på att det finns ett stort sug och en vilja att lära sig det vi vill lära ut.
Att lära sig något nytt
Det är inte bara de som går våra kurser som får lära sig något nytt. Även vi, ok främst jag, har lärt mig mycket under det gångna halvåret. Från att börja spåna, läsa, lära sig om pedagogik, fota och filma (med allt vad det innebär) och mer om marknadsföring. Den största utmaningen är att nå ut i bruset. Hur hittar vi våra potentiella kunder?
Oväntat snabbt hittade jag tillbaka till den där starka nyfikenheten och lusten som jag minns från nyanställning efter examen. Tyvärr har den sakta tonats ned under åren på ett storföretag och jag var inte säker på om jag skulle känna så igen. Men det kunde jag. Dagarna det senaste halvåret har flugit fram på ett lustfyllt sätt som jag inte känt på länge.
Lansering av två kurser
Efter 1.5 månads intensivt arbete lanserade vi första kursen. En nybörjarkurs för de som vill börja investera på börsen och kanske sätta upp en automatisk pengamaskin, men saknar förkunskaper.
Nästa kurs handlar om att få koll på sina pengar och ta kontroll över sin ekonomi. Egentligen är det en slags grundkurs som kommer innan investeringskursen. Den riktar sig mer mot yngre utan koll på pengarna eller vuxna med normal till hög lön, men som ändå inte får pengarna att gå mer än jämnt ut varje månad. Var försvinner pengarna? Finns det något sätt bryta mönstret och bygga ett sparkapital?
Den kursen lanserades i april trots att den ännu inte är helt klar. Det mesta materialet är klart men alla lektioner är ännu inte publicerade, då det kommit andra saker i vägen under våren. Till exempel har vi varit på arbetsmarknadsmässa och pratat pengar samt deltagit i två tävlingar; Venture Cup och AB Jämtland. Vi blev en av tre finalister i den sistnämnda men vann tyvärr ingen av dessa. Det vi däremot fick med oss var nyttig pitch-träning och värdefull feedback.
Har det här halvåret blivit som jag trodde?
Det var svårt att föreställa sig hur det skulle bli egentligen. Alltså att äga min tid.
På ett sätt har det känts som att jag gått till ett jätteroligt och än så länge rätt uselt betalt jobb.
Den stora skillnaden är att om vädret är gynnsamt eller om lusten fallit på så har jag bara packat ihop mina saker . Sen begett mig ut på en skridskotur med vinden i ryggen, solstrålar på rosa kalla kinder, i riktning mot fjällen som den underbaraste fonden som går att föreställa sig.
Jag har snörat på mig pjäxorna och glidit fram ljudlöst på längdskidorna bland snötyngda granar i ett trolskt vinterlandskap.
Jag har gång på gång trampat uppför på cykeln och i löparskorna, kippandes efter luft, tills jag nått toppen av slalombacken. Väl uppe har jag blivit stående och förundrats över den makalösa utsikten medan nordvästan snabbt kylt ned mig och bara känt mig... väldigt levande. Och tacksam.
En del mornar har jag sprungit med en cyklande Arvid till skolan 3.5 km bort för att sen ta en omväg hem, njuta av en långfrukost innan jag cyklat till jobbet utan minsta stress.
Andra mornar har jag lämnat Assar på förskolan 600 meter bort, gått direkt hem för att sova någon timme till innan dagen fått börja om.
Somliga kvällar, helger och några nätter har jag suttit och jobbat bara för att jag haft lust till det.
Och ja. Om pengar inte vore ett problem på sikt så skulle jag inte ha något emot att fortsätta tillvaron som jag lever just nu. På ett sätt inrutat men utan andra krav är mina egna. Jag levererar till mig själv och väljer själv om jag vill göra något annat en vacker dag. Det, alltså ägandet av min egen tid, tycker jag har varit alldeles fantastiskt.
Saknar jag att ha ett “riktigt” jobb?
Någon vecka sedan cyklade jag förbi mitt gamla jobb. De höll på att slänga en massa möbler efter en renovering så jag gick in och snackade med mina gamla kollegor. Och ja. Människorna. Det är ju främst de jag saknar. Jobbet? Nja. Visst finns det en del saker jag saknar. Men det finns också en hel del som jag inte saknar.
Hur har det gått ekonomiskt?
Jo. Jag förstår att du kanske tänker katastrofläge. För det här är den absolut vanligaste frågan jag fått från alla möjliga som lite bekymrat lagt huvudet på sned och i all välmening undrat vad tusan jag håller på med egentligen.
Man säger inte bara upp sig hur som helst.
Sen ser jag hur de ler när de liksom tänker att det måste vara Kristoffer som försörjer oss båda...
Jag låter dem hållas. Det är lugnast så. Men svaret är faktiskt nej. Vi har separata ekonomier och har haft det i snart tolv år.
Så med en väldigt liten inkomst antar jag min ekonomi borde ha blivit en katastrof.
Men det har det inte. Inte än åtminstone.
Tid eller pengar?
Jag sa upp mig i början av oktober men jobbade kvar fram till årsskiftet.
Under de här månaderna sparade jag så mycket pengar som möjligt av tre månadslöner plus en fjärde för innestående semester och komptid.
Samtidigt blev jag än mer medveten i min egen konsumtion och såg verkligen över mina utgifter.
I första hand skar jag ned på sånt som jag tycker är värt mindre än valfrihet.
Prylen som jag kanske knappt kommer använda, eller möjligheten att vara ledig en timme, en dag eller en vecka? För mig är det här oftast ett lätt val.
Från investerare till sparare
Att bygga en så stor vara-utan-lön-buffert som möjligt, har krävt att jag pausat nästan alla investeringar. Har fortfarande ett automatiskt månadssparande på 1200 kr/månad i indexnära fonder, för att guppa med i marknadens upp- och nedgångar och fortsatt köpa både i toppar och dalar.
Att inte helt pausa allt mitt investerande gör också att jag håller fortsatt koll på aktie- och fondmarknaden, vilket sin tur lett till att jag viktat om portföljen en del under våren.
Siffrorna i svart på vitt
I mitten av oktober förra året gjorde jag en avstämning på min ekonomi och sen en ny i juni iår för att jämföra och se hur det utvecklat sig.
2018-10-13 | 2019-06-04 | Förändring i kr | Förändring i % | |
---|---|---|---|---|
Aktier | 268 995 | 325 797 | 56 802 | +17,4 % |
Onoterade aktier | 91 598 | 131 887 | 40 289 | +30,5 % |
Fonder | 156 150 | 174 240 | 18 090 | +10,4% |
Likvida medel | 70 786 | 131 176 | 60 390 | +46% |
Summa tillgångar | 587 529 | 763 100 | 175 571 | +23% |
Skulder (CSN + Bostadslån) | 1 073 620 | 1 059 017 | -14 603 | -1,4% |
Med alla siffror på bordet så har mitt totala kapital vuxit med 23% sen i början på oktober.
Anledningen till detta är att börsen i stort gått fantastiskt bra det senaste halvåret. Sen i oktober har mina aktier stigit drygt 17 %, de onoterade aktierna med 30 % och mina fonder med drygt 10 %.
På samma gång har mina två lån, CSN och bolånet, minskat med 1.4 %.
Det här i kombination med att jag skurit ned på utgiftssidan gör att jag sover gott om nätterna. Vad som händer imorgon får morgondagen utvisa :)
//Ann-Mari
Vill du veta mer?
Mer om FIRE och att hoppa av ekorrhjulet kan du läsa om i det här inlägget
Annars kanske någon av de här böckerna är något för dig?
Bröllop - Budget eller en dyr historia?
Måste ett bröllop kosta skjortan?
Eller finns det billigare lösningar som ändå kan göra er dag speciell och till er egen?
Ett långt inlägg om hur vi gjorde och några saker som jag kanske skulle ha ändrat om jag gjort om det idag.
När frågan om en ska ha ett dyrt eller billigt bröllop dyker upp så tänker jag så här.
Gör det till ert bröllop. Som ni vill ha det. Vill ni spara länge, planera för att sen ha en riktigt påkostad dunderfest så kör på det.
Har ni inte den budgeten och prioriterar att lägga pengarna på annat? Gör det! Det går utmärkt att ha en dunderfest som inte kostar skjortan också (jag vet).
Det viktigaste är att ni gör det till ERT bröllop. ER fest. På det sätt som ni vill.
Med det sagt så tänkte jag dela med mig av vår historia och hur det gick till för snart åtta år sen.
En av de allra bästa dagarna i mitt liv och som fortfarande får det att pirra när jag tänker tillbaka den.
Det här är ett långt inlägg som handlar om olika sätt att tänka kring de här sakerna:
Plats
Kläder
Smink och hår
Ringar
Blommor
Gäster
Gåvor
Fotografering
Dukning
Mat och dryck
Underhållning
Bröllopsresa
Plats
Eftersom vi inte gifte oss kyrkligt var vi fria kring valet av plats. Jag ville ha
utsikt
en plats att enkelt återvända till
Kristoffer är uppvuxen lite här och där. Jag är hårt rotad i den härjedalska tallskogarna. Dessutom vore det fantastiskt att kunna samla familj och vänner från hela landet och visa omgivningarna som ligger mig närmast om hjärtat. Valet föll på familjens lilla stuga. I en av landskapets vackraste byar med milsvid utsikt över skog och sjöar. I samma by finns en gammal byskola som vi hyrde för själva festen.
Kostnaden blev 500 kronor för 4 dagars hyra. Dessutom fanns möblemang, kök och en stor del av porslin mm. Det som saknades kunde vi låna ihop.
Fundera igenom vad som är viktigt för er. Kanske är det roligare att fler kan komma än att ha extravagant mat?
Ett bröllop i en park eller partytält ute i trädgården kan också bli hur fint som helst. Det är ni och gästerna som tillsammans gör festen.
Kläder
Brudgummen
Om bruden har en vit klänning, kan det vara klokt av partnern att undvika svart, ur en rent fotografisk synvinkel. Svart och vitt är svåra att få bra på bild samtidigt. På bröllopsbilder prioriteras i princip alltid det vita, men det kan ju vara kul om båda får synas tänker jag?
K ville ha en praktisk kostym som går att använda vid många tillfällen i livet. En stiligare variant, med tillhörande väst, inhandlades på MQ. Personligen gillar jag verkligen ljusgrå som dessutom går fint att matchas och bäras till det mesta.
Kostnad ca 2500 kronor.
Bruden
Under året innan bröllopet gjorde jag bland annat mitt examensarbetet i Peking. Passade då på att få en bröllopsklänning uppsydd. Ritade en enkel skiss att utgå ifrån.
Det blev några vändor innan jag var nöjd så jag är glad att jag fanns på plats. Det blev också en sjal, näsduk och slips i det rosa blommiga sidentyget.
Jag har kvar klänningen men funderar starkt på att göra om den till någonting annat så att den får leva vidare istället för att hänga oanvänd. Måste bara komma på vad.
Några förslag?
Om jag hade gift mig idag så skulle jag kanske hyrt en klänning?
Eller köpt en begagnad?
Eller varför inte köpt en klänning som inte är en traditionell bröllopsklänning utan bara en vanlig snygg klänning som jag verkligen gillade och som skulle få följa med mig på många fler fester genom livet?
Kostnad för klänning och accessoarer, 1600 kronor.
Smink och hår
Jag har förstått att det här med smink och hår är en stor grej för många. Det är det inte för mig. Normalt har jag väldigt sällan smink men eftersom det kan bli bättre på bild och det här var är en av de mest väldokumenterade dagarna i mitt liv så la jag på lite smink själv. Var livrädd att det skulle bli för mycket och liksom inte jag. En god vän målade mina naglar medan en annan gjorde en härlig frisyr <3
Kostnad: tid och sällskap
Ringar
Ringar var ett av tre områden som vi tyckte fick kosta pengar. Ringen är en daglig påminnelse om den här fantastiska dagen som varar i många år.
Jag designade en egen ring som egentligen är gjord av två ringar. En i vitt och en i rött guld. Passade mig extra bra eftersom jag inte ville ha någon separat förlovningsring. Nu fick jag två i en istället.
Kristoffer hittade en färdig modell som matchade min ring väldigt bra.
Om du inte vill lägga ned mycket pengar på ringar så kan en idé vara att leta second hand på tex Tradera eller hos diverse pantbanker. Det går också att få gamla ringar omgjorda med personlig touch eller helt sonika smälta ned till något annat.
Kanske finns det någon gammal ring i din familj som skulle kunna börja användas på nytt?
Vår kostnad för två ringar, 25 000 kronor.
Blommor
I ärlighetens namn finns det så många vackra blommor och varianter på blombuketter att det är bara fantasin som sätter stopp. Den som gifter sig på sommaren kan välja en tjusig ängsbukett. Jag har sett någon annan som vikt en fantastisk brudbukett i pappersblommor och jag kan tänka mig att det går att göra otroliga skapelser i tyg, metall osv.
När jag var liten fick jag en myrtenväxt. Tanken var att den skulle leva och pryda min brudbukett den dagen jag skulle gifta mig. Och tänk att så blev det. Otroligt att mamma hållit den vid liv genom alla dessa år <3 Förutom myrten ville jag ha en bukett i klänningens färger och gärna med vita rosor. Blev otroligt nöjd med resultatet.
Kostnad, drygt 1000 kronor.
Gäster
Det är ett angenämt problem att ha många kära personer i sitt liv.
Men hur angenämt det än är så tvingas vi ibland sätta någon gräns för vad som kan vara rimligt att bjuda in på bröllopsfest. Ibland kan det handla om en ekonomisk begränsning men det kan också handla om någon mer praktisk begränsning som hur stor lokalen är.
Om det inte går att göra någon vettig avgränsning så kan ett alternativ vara att göra som min väns föräldrar gjorde. De bjöd in släkten till vigselakten med fika efteråt. En vecka senare anordnade de en pangfest för sina vänner!
Barn och respektive
Jag och Kristoffer var 27 år gamla när vi gifte oss och bara två par av våra drygt 90 inbjudna gäster hade småbarn vid det tillfället. Båda dessa paren väntade dessutom tillökning inom kort så de var bland de enda gästerna som avböjde inbjudan.
Generellt så älskar folk bröllopsinbjudningar och tackar gärna ja om det fungerar i tid och rum. Det är också väldigt lätt att förstå varför. En stor fest där alla klätt upp sig för att visa sina bästa jag, medan glädje och kärlek ska firas. Blir det bättre än så?
Lite beroende på vars du befinner dig i livet kommer du ändå att behöva ta ställning till din gästlista. Ska barn få vara med? (Ammande barn ska såklart alltid bjudas med).
Ska respektive alltid bjudas med?
I vårt fall var lokalen en begränsande faktor men vi stuvade ändå in knappt 90 gäster med lite fantasi i bordsplaceringen.
I grovt delade vi upp en lika stor kvot var.
Vi började med:
Föräldrar
Syskon
Mor- och farföräldrar
Mostrar, morbror och farbröder
Kusiner
Vänner
För att någons respektive skulle bli bjuden så behövde vi veta att det fanns ett förhållande och helst ha träffat personen innan. När det gällde kusiner och respektive som vi inte kände så skickade vi inbjudan till den äldre generationen (alltså moster-, farbror-ledet och välkomnade dessa med barn = kusinerna). Det kändes som en bra lösning.
Kristoffer har en större nära släkt än mig så jag bjöd helt enkelt fler vänner. Summa sumarum blev det en helt fantastisk skara gäster som kom!
Gåvor
Eftersom det var en bit att åka för de flesta och dessutom var det många som fortfarande pluggade, så visste vi att en del budgetar var ansträngda. Så det enda vi önskade vi oss var att gästerna kom! Det som betyder något. Kom. För du är viktig för oss.
Nu fick vi flera fina presenter ändå. Tack <3
Oavsett hur ni vill göra med gåvor och önskelistor osv så är mitt kanske starkaste tips att inte ha med paketöppning som en grej under kvällen. Jag har aldrig varit på ett bröllop där paketöppning varit med som ett speciellt lyckat inslag (och jag har gått på ganska många vid det här laget. )
Spar istället presentöppningen till nästa dag och gör det i lugn och ro. Det blir annars lätt en evighetsgrej som du inte vill spilla dyrbar tid på och riskerar att bli någon slags jämförelsetävling. Maxa istället umgänget med dina nära och kära som du samlat ihop för en kort tid. Alla är här. För er skull. För att de älskar er. Ni är den röda tråden. Det är något vi inte har möjlighet att göra så många gånger i livet. Jag lovar att tiden springer iväg ändå.
Fotografering
Fotograf var den andra delen som vi prioriterade. Foton är, förutom ringarna, en sak du får ha kvar och som i allra högsta grad hjälper dig att komma ihåg den där speciella dagen.
Men, det går såklart bra att minnas dagen utifrån en vän som är flink med kameran också. Dessutom är de flesta kamerorna idag så ofantligt mycket bättre än de var 2011.
Kostnad 5000 kronor.
Dukning
Vi jobbade länge och omsorgsfullt på att skriva ett program? eller vad säger man?
Ett kompendium med fakta om brudparet, bordsplacering, sånger, bilder samt lite fakta om alla gästerna. Detta bjöd både på långvarig underhållning för de flesta tror jag plus att vi sett många fina varianter på denna idé genom åren <3
Några andra detaljer med mycket kärlek i:
Små tyghjärtan strösslade över borden.
Enkla ljus utspridda överallt.
Mycket personligt skapade namnskyltar (som jag började med långt långt i förväg)
Lånade linnehanddukar med sidenband runt som mammorna fixade.
Många små vackra buketter med ängsblommor.
Tips på Andra trevliga detaljer
Små saker som är enkla att göra för att förhöja stämningen kan vara blommor på toaletten och en liten ask med tex plåster, huvudvärkstabletter, kvinnliga intimprodukter, tuggummi osv. Och se för guds skull till att ha ordentligt med toapapper i förväg!
Ett klassiskt fotobås med en systemkamera uppställd där gästerna kan fota sig själva under kvällen brukar vara riktigt kul och uppskattat. Ha gärna lite lösmustascher, putmunnar, glasögon, peruker eller andra attiraljer till hands i en korg bredvid.
Vi hade en gästbok som skickades runt under hela sittningen där gästerna fick skriva vilka de var och rita ett självporträtt.
På ett bröllop jag minns delade brudparet ut ljusslingor och ljusstavar till gästerna på dansgolvet! Blev många festliga bilder.
Våra bröllopsgäster fick skriva hälsningar till oss på lappar som var fasthäftade på tepåsar. Tanken var att vi skulle få fortsätta läsa fina hälsningar och minnas bröllopet under hela hösten. En underbar idé av våra underbara värdinnor.
Lapparna räckte i två år och varenda en gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Det kändes som om vår magiska dag inte riktigt tagit slut, utan bara fortsatte och fortsatte. En av lapparna var skriven av Ks morfar. Han avled ett halvår efter bröllopet, men här. I vår lilla teburk så fanns en oläst hälsning från honom till oss ett år senare. Det kändes som att han log mot oss och skickade en hälsning från andra sidan. En fantastisk gåva!
Mat och dryck
Mat var den tredje saken som det inte snålades på. Mycket mat. Och i princip bara helt fantastiskt lokal mat. En buffédröm av sällan skådat slag. Maten var en gåva från mina föräldrar så den vet jag inte vad den landade på men den blir fortfarande omtalad när vårt bröllop kommer på tals. Inte dåligt så här åtta år senare <3
Jag kommer aldrig glömma den där fantastiska älgcarpaccion som ni hade på ert bröllop!
Om catering blir för dyrt för er så kan ett alternativ vara att ordna ett knytkalas där alla får göra en favoriträtt och ta med.
Tårta
Ett par vänner som gifte sig bad mig att baka en viss sorts kakor. Någon annan vän fick baka en annan sort och vips var där en hel kakbuffé med brudparets favoritkakor.
Samma princip går såklart att använda när det gäller tårta. Be några av gästerna att baka varsin tårta och voíla! En finfin tårtbuffé.
Kom ihåg att många vill hjälpa till! Så våga be OCH ta emot hjälp!
Det här tipset är ett jag önskar att jag själv använt när det begav sig.
Vi skippade bröllopstårta till förmån för 120 cupcakes. Den idén tycker jag fortfarande jättemycket om. Det gjorde att det inte blev en massa tårtrester, alla fick en lagom stor sötchock efter buffématen. En cupcake är ju som en liten handgjord minitårta fylld med kärlek.
Pappa och storebror hade i uppdrag att bygga ett gigantiskt cupcake-stativ. Så långt allt gott, men det jag ångrar var att jag själv stod och bakade alla cupcakesen med frosting dagen innan bröllopet. Många långväga gäster kom ju redan på fredagen och jag önskar att jag ägnat dagen åt dem istället för att ha jobbat på med bakandet fram till sent inpå kvällen.
Ett alkoholfritt bröllop
Drycken som serverades var främst Mormor Signes rabarberdricka. Mycket uppskattad, lagom avvägd sötma och fantastiskt god till den mesta maten. Blev ett efterfrågat recept!
På grund av anledning så var det ett lätt val för oss att välja ett alkoholfritt bröllop. Ett av våra bästa val.
Blev det inte stelt och tråkigt?
Inte för en sekund. Några kanske tyckte att det var lite skumt till en början men väldigt snabbt blev det högt i taket och folk pratade med varandra både till höger och vänster. Det hölls fantastiska tal och kändes väldigt naturligt. Jag tror att många snabbt glömde bort att det överhuvud taget var ett alkoholfritt bröllop.
Med detta vill jag säga att det går alldeles utmärkt att våga bryta normer och göra annorlunda. Det är ert bröllop och ni gör som ni vill. Vet ni att några gäster har för vana att bli för mycket med alkohol så ha för allt i världen ingen fri bar. Ett bröllop måste inte vara synonymt med mängder av alkohol. Det går att ha en begränsad mängd alkohol tillgänglig och det går att ha ett alla tiders bröllop helt utan alkohol.
Underhållning
Här går det naturligtvis att göra hur extravagant som helst. Hyra DJ, liveband, orkester eller kanske se till att vinna någon auktion under Musikhjälpen som gör att någon av Sveriges största artister kommer och sjunger på just ert bröllop.
Vi?
På själva vigseln spelade en av Kristoffers vänner nyckelharpa ackompanjerat till sång av min lilla kusin! Magi!
På kvällen körde vi Spotify med wienervals, ringdans, styrdans, dansbandsmusik, ABBA och annan musik som är omöjlig att sitta still till. Det gick också bra och jag tror inte att dansgolvet var tomt många minuter. Kanske under sensommarnattens korvvickning då?
Bröllopsresa
På söndagkvällen tog vi nattåget till Kiruna i egen kupé. Därefter vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise, tältnätter i midnattssol och en bestigning av sydtoppen tillsammans. En underbar resa där vi kunde stanna i vår bubbla, äta god mat och drömskt prata om vår fantastiska dag!
Att fånga fallande knivar
Att fånga fallande knivar är en populär aktivitet på börsen, men många mister fingrarna i processen.
Aktiekurser går upp och ner. När jag började investera för en himla massa år sen följde jag kurserna så ofta jag kunde. Kutade till datorsalen på universitetet och loggade in på mitt avanza-konto mellan föreläsningarna. Hade jag tjänat 5 kronor under föreläsningen eller tappat 3?
Nu har jag tack och lov lugnat ner mig och tar förhoppningsvis fler rationella beslut. En av alla klassiska missar jag gjorde i början var att köpa fallande knivar.
Det vill säga när en aktie föll som en sten ville jag köpa baserat endast på att det såg billigt ut när jag tittade på kursutvecklingsgrafen. Det bara måste gå upp igen när det har gått ner så här mycket.
Att det kunde finnas någon vettig anledning till att kursen rasade bekom mig inte.
Den här strategin är tyvärr inte så lyckad. Det är osannolikt att din magkänsla är bättre på att förutsäga kursen än resten av marknaden tillsammans. Om kursen för ett enskilt bolag faller finns det mest troligt en anledning till det.
Ändå är det ett beteende som syns igen och igen. Antalet ägare ökar konsekvent i bolag när kurserna faller. Vi tar några exempel.
Global Gaming 555
Global Gaming 555 är företaget bakom Ninja Casino, ett onlinecasino som förlorade alla sina svenska spellicenser eftersom Konsumentverket ansåg att deras marknadsföring inte var måttfull, att de inte gjorde vad som behövdes för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorbrott.
Att ha pengar investerade i Global Gaming 555 kan inte anses vara någonting annat än ren spekulation i det här läget. Det ser rätt trist ut för dem. Småsparare strömmar till som hungriga gamar.
Hennes & Mauritz
H&M är ett skolboksexempel på en fallande kniv. Bolaget har haft det tufft, men det är fortfarande ett enormt bolag, vilket gör det svårt för den vanlige småspararen (och för “experterna”) att sia om och i så fall när det kommer att vända. Efter regn kommer oftast solsken, men det är svårt att veta hur länge solskenet kommer att dröja. Därför köper människor istället på ren magkänsla om att det nog borde vara dags för en vändning nu, eftersom det har varit ett fint bolag tidigare, och kanske för att det fallit så länge.
Antalet ägare var i början på nedgången i grafen ca 45 000 stycken. I slutet av nedgången ca 94 000 och nu runt 84 000 stycken. Det har köpts dyrt och sålts billigt.
Vad kan du göra?
Fundera över varför du köper en aktie. Baserar du ditt beslut på magkänsla och hur grafen ser ut, i så fall kommer du mest troligt att tjäna på att köpa indexfonder kontinuerligt istället. Har du gjort en analys på riktigt som du tror på, kör på och köp.
Diskutera och lära sig
Vill du diskutera med andra, spana in hur du blir en del i vårt community.
Eller kolla in vår investeringskurs om du vill lära dig mer om att investera på börsen.
Listan som får dig att INTE boka flygresan
När vi ser resebilder så verkar det ju så himla magiskt.
Men flyget har kommit på skam. Och det med rätta kan jag tycka. För vi romantiserar lätt och glömmer ännu lättare allt som inte är så härligt med att resa. Här kommer en liten påminnelse som kan vara värd att läsa innan du bokar nästa flyg till drömmen. Som faktiskt bara är en dröm…
Är du en av de 62 300 personerna som följer Aningslösa Influencers på Instagram?
Det är jag.
Nu har instagramkontot visserligen varit inaktivt ett tag, men de har verkligen hjälpt till att få upp flygandet på agendan under hela den gångna våren.
Som följare har jag förstått att somliga verkar resa väldigt mycket. Jag har också blivit uppriktigt förvånad över hur många influencers det verkar finnas. Många med stora följarskaror som jag aldrig hört talats om.
Och vilka är alla följare?
Vem mår bra av att se alla dessa opersonliga, tråkiga, snygga men samtidigt totalt intetsägande bilder?
Ännu en perfekt bild på en strand.
Ett turkost hav.
Kanske en magisk solnedgång och lyckliga, perfekta människor.
Vad gör den här bilden med oss?
Ja, de flesta vill nog dit. Drömmer om att ha det där livet. Verkar så bekymmersfritt och glassigt. Jämt. Som att leva i en dröm. Ska vi inte ta och boka en resa snart?
Nä. Det här inlägget handlar inte om aningslösa influencers eller vilka deras aningslösa följare på sociala medier är.
Min ambition är snarare att belysa hela romantiseringen av resor som kräver flyg och det vi lätt glömmer bort.
Men först handen på hjärtat. Jag älskar att få se nya platser. Nästan lika mycket som att återse gamla platser faktiskt. Mycket för att jag i grund och botten är en nyfiken filur som också rest en del genom åren. Jag har besökt fem världsdelar, men känner samtidigt att det finns så mycket kvar att se och upptäcka i min närhet som faktiskt tillfredställer upptäckarbehovet på samma vis.
För om nu sanningen ska fram så tycker jag att det är jobbigt att resa. Kanske en känsla som bara blivit värre med åren?
På universitetet lät det så himla coolt att få resa i jobbet. Efter examen fick jag det och ärligt talat... Jag har ändrat mig totalt i frågan. På ett sätt även när det gäller privata resor.
Allt du glömmer när du klickar på BOKA-knappen
Packa
Jag är en praktisk person som gillar att ha rätt mängd packning och helst inte en pryl för mycket. Det innebär att jag måste kolla väderprognoser, träningsmöjligheter, vilka aktiviteter jag ska göra och hur jag kan få ihop allt på minsta och bästa sätt vilket är både tidskrävande och tröttsamt.
Packa upp
Om det är drygt att packa så är det verkligen dötrist att packa upp. Det enda som funkar för mig är att ta tag i det direkt. Om jag så kommer hem mitt i natten så är jag inte riktigt hemma förrän allt är uppackat.
Rädslan att försova sig
Jag sover dåligt när jag vet att jag måste upp tidigt för att inte missa buss, taxi, flyg, tåg eller vad det nu är för transportmedel.
När jag och Kristoffer reste i Kina 2010 så vaknade jag av en olustig känsla i kroppen. Kollade på klockan och insåg att vi höll på att missa flyget ut ur landet! Som tur var hade vi betalt hotellet kvällen innan och bara kastade rumsnyckeln åt killen i receptionen. Personligt rekord in på flygplatsen och hann precis med incheckningen innan den stängde med hjärtat i halsgropen. Hade vi inte hunnit med det flyget så hade vi även missat ett anslutningsflyg vilket knappast la mindre stress över situationen. Aldrig igen säger jag.
Transferbehov
Lyfter ditt plan 6:15 en lördag morgon från Arlanda? Glöm inte att det kan innebär en extra övernattning och kanske en fakirmorgon för att ens ha en chans att hinna med?
Samvetet och doften av det
Flygskam, klimatångest, smygflyg mm. Jag tycker att det är bra att hela flygfrågan lyfts precis som andra klimatåtgärder. Klimatfrågan har inte en lösning utan måste lösas av många simultana åtgärder. Färre flygningar är en del och om vi ska vara helt ärliga så är det väl egentligen få av oss som behöver flyga i den utsträckning som det görs idag?
Jag tycker faktiskt att det blivit rätt så sunkigt att flyga, givet vars världen befinner sig idag. Ibland kanske någon verkligen måste, det förstår jag, men oavsett motiv så känns det liksom inget vidare. För någon som kan tänka och har ett samvete alltså.
Har du suttit i ett plan när de tankar planet? När oset av flygbränslet kommer in i kabinen tänker jag att det är så ett dåligt samvete luktar.
Men visst känns det också som att vi står i begynnelsen av ett trendbrott?
Eller är det bara i Sverige detta debatterats friskt, tågresandet ökar som aldrig förr samtidigt som åtminstone inrikesflyget är på kraftig tillbakagång?
Tröttheten
Jag är sällan så trött som när jag kommer hem från en resa. I princip alltid tröttare än innan. Det här med att resa bort för att vila funkar inte för mig. När jag är borta vill jag vara aktiv. Göra det mesta av resan och verkligen ta in platsen jag kommit till. Vila kan jag göra sen...
Bonus - att flyga med barn
En del av er vet också hur det är att resa med barn.
Det är roligt att resa med barn!
Bitvis i alla fall.
Förutom när det är för varmt. Eller det har blivit dags att kliva upp från badet. Eller när maten är fel fel fel. Eller om de inte får glass till efterrätt. Eller när nyss nämnda glass vackert utsmyckar barnets tröja. Och byxor. Och skor. Eller så gör de sig illa... hur var det nu med sjukvårdsförsäkring i det här landet? Även i stunderna när de små liven är på gott humör är det lätt att känna sig totalt dränerad på energi. Det är extra ogjort att slappna av samtidigt som en har ansvaret för små vettlösa människor som kan få för sig nästan vad som helst. Ni som fattar, ni fattar.
Om jag ska resa igen?
Mina bästa resor har varit långresorna. Alltså inte nödvändigtvis i distans. Men i tid. De som handlat om något annat. Inte stress. Men närvaro. Att under en tid leva och bli en del av något jag kommer till. Inte att tillfälligt vara någon turist. Och så tror jag att jag kommer resa igen. Kravlöst. Över längre distanser och med lite större barn. När barnen står på egna ben så tror jag att jag och Kristoffer kommer resa också. Långsamt. Företrädelsevis flygfritt. Kanske på en cykel? Eller segelbåt? Vem vet?
Hur känner du kring att flyga?
Bokrecension: Ut ur ekorrhjulet
Bokrecension av boken: Ut ur ekorrhjulet - så blir du också ekonomiskt fri.
Recensionen innehåller också en jämförelse till den samtidigt utgivna boken med snarlik titel: Jag lämnar ekorrhjulet.
Båda är klart läsvärda men de skiljer sig mycket åt även om slutmålet ungefär är detsamma.
Ut ur Ekorrhjulet vs Jag lämnar ekorrhjulet
Ut ur ekorrhjulet ska inte förväxlas med den samtidigt utgivna boken Jag lämnar ekorrhjulet som jag skrivit en recension om tidigare i vår. Båda böckerna är ungefär lika långa, lättlästa och läsvärda men Ut ur Ekorrhjulet är mer av en tips-bok som jag behövde stanna upp i när jag läste. Jag lämnar ekorrhjulet är mer av typen dråplig och tankeväckande underhållning som jag slukade i ett svep.
Slutmålet i båda böckerna är förvisso att aktivt välja att avvika från normen och kliva av lönekarusellen, men författarna har valt vitt skilda tillvägagångssätt fram till målet.
Åsa Axelsson väljer att sluta jobba först för att sen räkna på saken och inse att deras familj kommer att fungera bra, om inte än bättre, när hon slutat lönearbeta och istället genomför en del medvetna livstilsändringar i familjen.
Oskar och Maribel Lindberg som skrivit boken Ut ur ekorrhjulet gör precis tvärtom. De räknar på saken, jobbar ihop den summa pengar som krävs och slutar sen jobba.
I boken berättar om hur de först levde ett liv som ganska normala Dinkers (fritt översatt betyder dinker: Dubbla Inkomster Noll Knoddar). Men efter att tre barn anlänt så tilltalar normen med prylar, status och lönearbete allt mindre och mindre. De berättar om hur de kommer fram till att de hellre vill leva ett annat slags liv under en långresa till Mexico. Med inspiration från bla Mr Money Mustache räknar de på saken och kommer fram till att friheten inte är så många år bort om de:
- Slutar konsumera onödiga grejer
- Sparar en stor del av lönen
- Gör medvetna val.
Att välja att inte följa normen
För de allra flesta framstår nog paret Lindbergs resa som både ganska alternativ och extrem (även om de ger exempel på de som är betydligt mer extrema än de själva). Men just att avvika från normen och ändå leva ett väldigt leva gott liv, inbillar jag mig är nyttig läsning för många. Du måste inte göra som allra andra. Det finns andra vägar att leva sitt liv på och det här är ett.
Personligen gillar jag metoden att räkna först och sen fatta beslut utifrån vad du kommit fram till. Efter flera års hårdtrimning av utgifterna kommer författarna fram till att de och deras tre barn behöver 20 000 kronor per månad för att kunna leva det liv de vill leva. Det är alltså deras månadsomkostnad.
20 000 x 12 x 25 = 6 000 000, enligt 4%-regeln.
Hur mycket pengar kostar din familj varje månad?
Så blir du också ekonomiskt fri
Precis som underrubriken antyder så finns många tänkvärda frågor som du kan ställa dig själv i boken. Vad är det egentligen som spelar någon roll i ett liv? Vad är viktigt på riktigt? Och finns det alternativa sätt att leva?
Hela kapitel 11 ger istället mer handfasta tips per kategori: bostad, transport, mat osv för den som vill komma igång och se över sin ekonomiska situation. Inte helt oväntat är boendet den viktigaste delen i ekvationen. Boenderkostnader står ofta för en stor del utgifterna. Hyra, ränta, amorteringar, uppvärmning, drift osv. Men var och hur vi bor styr mycket mer än så. Att se till att bo nära ger många positiva sidoeffekter både tidsmässigt och ekonomiskt. Författarparet har valt att bosätta sig i Leksand där de hittat ett billigare boende jämfört med i någon större stad. Dessutom ligger allt nära vilket gör att de ofta kan välja att cykla istället för att ta bilen och lättare kommer ut i naturen som är ett stort intresse. Mycket igenkänning för oss som flyttade från Stockholm till Östersund :)
Något jag saknade i boken
Förutom att trimning av utgiftssidan oftast är väldigt positivt för plånboken så skulle jag säga att det miljömässigt är en förutsättning för vår framtid på den här planeten. Vi kan inte fortsätta konsumera varor i samma utsträckning som tidigare, om vi vill att våra barn ska få en dräglig framtid. Författarna är förvisso också inne på det vid flera tillfällen, men jag önskar att de hade betonat miljövinsterna hårdare. Gärna likvärdigt med att få pengarna att räcka längre, istället för som nu, att miljövinster är en fin bonus som kommer på köpet...
Nyfiken på mer?
Vill du läsa mer om 4%-regeln och vägen till ekonomisk frihet kan du läsa här
Länk till bokrecensionen om Jag lämnar ekorrhjulet hittar du här.
Mr Money Moustache har vi skrivit om tidigare och det finns här.
Ekonomiskt obekymrad, fri eller oberoende?
Olika nivåer att uppnå under resan mot en fantastisk ekonomi. FIRE
Vi siktar på att bara behöva jobba när vi vill, eftersom vi tänker oss att allt arbete är roligare om man inte behöver pengarna. För oss betyder det att vi siktar mot att bli ekonomiskt fria. Men vad är egentligen skillnaden på att vara ekonomiskt fri, ekonomiskt oberoende eller obekymrad?
Det första steget är att bli ekonomiskt obekymrad. För mig betyder det att jag inte behöver oroa mig för ekonomin. Att jag kan säga upp mig utan att ha någon nytt jobb ordnat och i allmänhet veta att jag kommer att klara av det som livet ibland kastar på mig och ta det med en axelryckning 🤷 Det steget handlar mestadels om att bygga en buffert.
Ekonomisk frihet handlar om att kunna täcka de fasta kostnaderna med passiva inkomster. Det vill säga att om jag bestämde mig för att aldrig mer gå till jobbet skulle jag ändå få in nog med pengar på kontot för att kunna fortsätta leva på samma sätt. Inget extravagant leverne kanske men en enorm frihet och trygghet.
Att vara ekonomiskt oberoende associerar i alla fall jag med att kunna köpa vad som helst utan att fundera. Privatjets 🛩️, bilar, resor, och upplevelser. Inga eller extremt få personer är ekonomiskt oberoende enligt den definitionen. Dessutom tenderar inköpen att bli dyrare och dyrare vilket gör att även de allra förmögnaste personerna kan gå bankrutt.
När är nivåN nådd?
När du blir ekonomiskt obekymrad beror nog mycket på hur du är som person. Om du är en fullständig trygghetsnarkoman som inte vågar fylla vattenkokaren över max-strecket kan det ta ett tag. Du vet själv när du har nog med månadsutgifter i buffert och tillräckligt med kapital investerat för att kunna andas lite lättare.
För mig har det hänt flera gånger. Vid mina första 100 000 på kontot (sparade till lägenhets-insats) kändes det plötsligt väldigt tryggt. Jag visste att jag var på väg mot något stort. Att få ihop en miljon i investerat kapital var otroligt härligt. Jag kände (och känner fortfarande) en enorm frihet och stolthet. Jag vet att jag inte går under på grund av några dåliga månader. Faktum är att jag skulle kunna vara hemma flera år utan inkomst om det krisade rejält. Det var på riktigt som att gräset blev lite grönare på min sida staketet.
Ekonomisk frihet däremot är inte speciellt subjektiv. Den går att räkna på och det är enkelt. Kolla upp vilka månadsutgifter du har i snitt och ta det gånger 12 för att få dina årsutgifter. Ta den summan gånger 25 så har du svaret. Precis så mycket kapital behöver du investerat för att kunna leva på avkastningen resten av livet. Det här kallas 4 %-regeln och det har vi skrivit inlägg om tidigare. (länk längst ner).
Om du har utgifter på 15 000 i månaden blir uträkningen alltså:
15 000 * 12 * 25 = 4.5 miljoner.
Ekonomiskt oberoende är någonting helt annat. Det handlar ofta om astronomiska summor om de ens finns. Mike Tyson gick från en förmögenhet på cirka 3.5 miljarder kronor till personlig bankrutt genom att köpa bland annat fastigheter, bilar och juveler. 🥊
Johnny Depp har spenderat drygt 1.7 miljoner under de senaste två åren och har därmed gjort slut på det mesta av de cirka 6 miljarder kronor han dragit in under karriären. Nu försöker han istället stämma sina ekonomiska rådgivare men har samtidigt erkänt att han spenderat cirka 18 miljoner i månaden år efter år. 🎥
Var gränsen går vet jag inte riktigt, men de som plötsligt får tillgång till stora summor pengar utan att ha kunskapen att hantera pengar, ja de förvandlas ofta till varnande exempel förr eller senare.
Fira på vägen
Om man inte tar ut segern i förskott kanske man aldrig får fira.
🍾 Se till att fira alla milstolpar.
När du nått dina första 10, 50 eller 100 tusen kronor kanske.
Och varför inte varje 100 000 nivå efter det upp i oändlighet?
Hur långt har du nått
Vilken nivå siktar du mot? Vilka har du redan nått?
Här kan du läsa mer om 4 %-regeln!
Vill du komma igång
Om du vill börja styra upp din ekonomi kan du kolla in vår kurs i privatekonomi.
Har du kommit lite längre är det kanske kursen om investerande som är rätt för dig.
Svettiga hästar och kvalitét
Varför du tror att saker som tagit längre tid att tillverka, eller kostar mer har ett högre värde.
Jag gillar saker som det lagts ner möda på att tillverka, vem gör inte det. Det spelar ingen större roll vad det är för något, ett blogginlägg jag vet att någon slipat på i timmar, en omsorgsfullt handhyvlad golvsockel eller varför inte hela mitt akustiska piano som är en stor orgie i hantverksmässiga detaljer.
Problemet är bara att det inte behöver finnas någon samband mellan tiden som lagts ner och kvalitén det resulterat i. En handgjord brödrost låter som att det skulle kunna vara en riktig premium-brödrost, när det kanske i själva verket är den sämsta som sett dagens ljus.
Tiden som lagts ner, kostaden att ta fram nåt eller helt enkelt den upplevda kvalitén är ett rätt kasst sätt att bedöma verklig kvalité.
Svettiga hästar 🐴
Om du är på systemet och sonderar i vinhyllorna efter något att dricka till söndagssteken, ja då är det svårt att veta om svettig häst, eller nyslaget gräs passar bäst (obs riktiga vinsmaker).
Eftersom du saknar möjlighet att bedöma kvalitén på riktigt behöver du använda någon typ av tumregel. Designen på flaskan, etiketten och priset kommer tillsammans att placera vinet i ditt mentala fack för premiumvin eller billigare vin. Och plötsligt står du där med ett vin du aldrig provat för att det var 40 kronor dyrare per flaska än det andra vinet du jämförde med, och hade en etikett med lite snirkligare bokstäver, nånting som du tolkar som högre kvalité.
Vad kan du göra åt det? 🧠
Ett suveränt steg är att bli medveten om den här mentala tumregeln. Nästa gång du står och utvärderar två produkter du egentligen inte vet så mycket om, stanna upp och fundera över om det är din hjärna som försöker spela dig ett spratt.
Det skulle kunna vara så att den absolut billigaste äppelmosen på Willys är den som innehåller mest äpplen och minst socker om du tar dig tid att jämföra ibland.
Världens bästa studentpresent!
Världens bästa studentpresent är inte en vas, köksredskap eller en kostym. Det är kunskaper i privatekonomi som kommer att lägga grunden för resten av livet.
När jag tog studenten fick jag ett gäng fina presenter. En vas, en alldeles för lång slipsnål, manschettknappar och lite annat man kan tänkas behöva när man kliver ut i det okända vuxenlivet.
Där stod jag sen med ett gott självförtroende och en gnistrande iittala-vas redo att möta världen. Men jag hade också fått något som kom att spela en mycket större roll i mitt liv. En sund inställning till pengar och en grundläggande kunskap om att man skulle passa sig för avbetalningar och spara om man kunde. En attityd till att pengar var något man kunde diskutera och fråga om. Inget som behövde vara ett tabu.
Den inställningen får tyvärr inte alla med sig.
På mitt första riktiga jobb som industriarbetare via Adecco fick jag en timlön på 96 kronor. Jag tog alla tillfällen jag hade att jobba lite extra och kunde därför få ut 10 - 13 000 kronor netto varje månad. En otrolig summa med tanke på att jag hade valt att bo i ett kollektiv med 5 polare, handlade all mat på Willys och gjorde egna lunchlådor. Efter mitt första år i vuxenlivet stod jag med 70 000 på kontot jag sparat ihop helt själv.
Den grundplåten och den inställningen har följt mig och hela tiden gjort att jag kunnat vara ekonomiskt obekymrad. Det betyder inte att jag nått mitt mål än, men jag och Ann-Mari kunde köpa lägenhet i Sthlm och senare hus i Östersund utan att behöva låna till nån handpenning. Jag har alltid känt att jag kunnat säga upp mig utan att nödvändigtvis veta vad nästa steg är.
Det har helt enkelt varit en stor trygghet för mig som gjort att jag kunnat göra val som gett mig ett bättre liv. Utan det här ekonomiska svängrummet hade jag kanske inte vågat byta stad utan nytt jobb, inte vågat säga upp mig när jag varit på fel plats eller kastat mig ut i livet som egenföretagare.
För mig är pengar = frihet.
Jag önskar så att jag hade kunnat överföra en del av den här kunskapen och inställningen på andra som jag pluggade med. Som var (i alla fall ytligt sett) i samma situation den där dagen i studentmössan. Men som sen gjorde helt andra val som ledde till ansträngda ekonomier och en begränsad frihet och ett lägre välmående.
Ta chansen och ge bort vår grundkurs i privatekonomi som studentpresent. Du gör ett köp med kort, får en utskriftsvänlig presentkortsmall som PDF och en anmälningskod som studenten fyller i vid registrering.
Det är den här studentpresenten snarare än iittala-vasen det kommer att pratas om.
Hur du slutar att skjuta upp saker
Varför vi skjuter upp saker, och ett av knepen du kan ta till för att få saker gjorda istället.
Vi har alla hamnat i fällan att vi skjuter saker på framtiden. Varför göra idag, det vi kan göra imorgon? Ibland handlar det om att fixa något enkelt, som den där droppande kranen, ibland handlar det om att komma igång med en större uppgift som att skriva ett examensarbete.
Jag gillar att vara och peta i anledningarna till det här glappet mellan vad vi vill göra och vad vi faktiskt gör. Vi har varit inne på det flera gånger tidigare. Många vet precis vad de vill göra, ändå händer det inte.
En av många anledningarna är att vi skjuter upp saker. Vår hjärna vill gärna ta det beslut som kortsiktigt innebär att göra av med minst energi. Det är behagligare att ligga kvar i soffan och äta godis än att ta sig ut på den där löprundan. Dessutom regnar det. Det nya livet kan börja imorgon istället.
Den här argumentationen beror delvis på att ditt framtida jag är så långt bort och har en så svag röst, medan ditt nutida jag är precis här och kan överrösta allt annat.
Trots att vi med hela kroppen vet att vi måste komma igång rullar vi helst ihop oss till en boll och drar täcket över huvudet istället för att ta oss an problemet.
Sätt en deadline
Om du vet med dig att du kommer igång först när det brinner i knutarna, sätt en deadline på egen hand innan det är försent på riktigt. Då kan du lura dig själv att komma igång i tid. Bestäm att du måste skapat upp den grova strukturen för examensarbetet innan torsdag.
Bryt ner det i mindre delar
Ett av knepen jag tar till när jag märker att jag hamnar här är att bryta ner olika uppgifter så långt jag kan. Uppgiften Att skriva ett examensarbete är alldeles för stor, den kommer aldrig att bli avprickad i min lista. Istället försöker jag identifiera det första och minsta steget som jag behöver göra för att komma närmare en lösning.
Att leta upp standardmallen från universitetet för vilka rubriker som ska finnas med eller något lika enkelt som helst inte tar mer än 5 minuter räcker. Att dela upp den stora uppgiften till en mängd små enkla uppgifter gör att projektet - skriva examensarbete, blir både enklare och mer görbart än en gigantisk uppgift.
TED-talk
Det finns TED-talks om det mesta. Här är ett lysande och väldigt underhållande om varför vi skjuter upp saker. Både i fall där det inte gör så mycket och även i fall när det kan få stora konsekvenser för oss.
Om du vill ha mer lösningar på att sluta skjuta upp saker kan du mitt tidigare inlägg om varför motivation är värdelöst.
Psst. Om du tyckte det här var vettigt. Alla våra kurser är baserade på beteendevetenskap.
Intervju med kronofogden (KFM)
Varför hamnar människor i skuld?
Hur fungerar skuldsanering?
Lyckas de flesta komma på fötter efter en skuldsanering eller är det enbart slöseri med skattepengar?
Detta och mycket mer berättar Johan Crantz, analytiker på KFM om!
Varför hamnar en del människor i skuld?
Det finns olika orsaker men ofta är det en ansträngd ekonomi som råkar ut för någon typ av livshändelse. Kanske blir du eller någon närstående sjuk, arbetslös, företaget går i konkurs eller så hamnar du i en skilsmässa. Men det kan också bero på psykisk sjukdom eller någon form av missbruk.
Skam gör det svårt att prata om ämnet i ett tidigt skede. Det är först när det smäller som det blir synligt för omvärlden, men problemen växer ofta under en längre tid där personen inte velat visa sig svag genom att inte kunna hantera sin ekonomi. Problemet glider hen ur händerna när skulderna växer snabbare än betalningsförmågan på grund av ränta-på-ränta-effekten.
Vad önskar folk att de gjort tidigare?
I fallen där det handlar om en plötslig livshändelse går problemen sällan att förutse. Men för många av de som överkommer skammen och tar kontakt med KFM visar det sig inte var så farligt som de trott. Personer kan ha byggt upp ett hemskt scenario i huvudet och sen visar det sig inte alls vara så illa när alla korten äntligen kommer upp på bordet. Det är vanligt att personer som söker hjälp önskar att de gjort det tidigare.
Hur jobbar KFM förebyggande?
En av KFMs uppgifter är att jobba aktivt med att förebygga skuldsättning. Det görs genom exemplevis förebyggande kommunikation, skolbesök, svar på allmänhetens frågor och extra kontakt med utsatta grupper. Det bedrivs ett offensivt arbete med statistik och pressmeddelanden. Till exempel har KFM pratat i media om skuldsanering, men även om den som är skuldfri är välkommen att ta kontakt.
Är det svårt att ansöka om skuldsanering?
En lagändring som trädde i kraft i november 2017 har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering. Det efterfrågas lite färre uppgifter och går att ansöka på webben. Efter lagändringen har ansökningarna ökat markant men det betyder att det är enklare att få beviljad skuldsanering.
Här bedrivs ett nära samarbete med kommunerna och deras budget- och skuldrådgivare som har de här frågorna på sitt bord. Glädjande nog klarar sig en majoritet av de som blir beviljade skuldsanering igenom processen och faller inte tillbaka.
KFM jobbar inte med beteendeförändringar och att ändra människors förhållande till pengar. Det får andra instanser sköta. De som beviljas skuldsanering får en handläggare men bara att ta steget att ansöka om skuldsanering tyder ju på att en person kommit långt.
Vilken är den största missuppfattningen om skuldsanering?
Att du måste ha stora skulder för att beviljas skuldsanering.
Om en person ansöker om skuldsanering så prövas återbetalningsförmågan. Du kan bli beviljad skuldsanering även för mindre skulder, säg 50 000 kronor. Det är alltså inte storleken på skulden som är avgörande utan din förmåga att betala tillbaka. Tyvärr är det många äldre personer, 65+ som haft skulder i väldigt många år men som sitter fast med dyra räntor och en för låg pension för att någonsin kunna betala tillbaka.
De tre viktigaste faktorerna för att få skuldsanering är
Orsaken till betalningsproblemen,
Ålder på de som ansöker
Om de har besökt en budget- och skuldrådgivare.
Däremot har skuldernas storlek ingen stor betydelse.
Orsak
Sjukdom, skilsmässa och arbetslöshet innebär större sannolikhet att få skuldsanering än överkonsumtion. Alltså plötsliga livshändelser som leder till överskuldsättning som i mindre utsträckning påverkats av den enskildes beteende.
Ålder
Äldre personer får oftare skuldsanering. I synnerhet pensionärer har väldigt svårt att ändra sin inkomstsituation för att på sikt kunna betala sina skulder. Dessutom har äldre personer ofta varit överskuldsatta under en längre tid. Det ligger i samhällets intresse att rehabilitera folk ekonomiskt innan de blir för gamla.
Budget- och skuldrådgivare
Det finns en tydlig skillnad i beviljandegrad av skuldsanering hos de som tagit hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare och de som inte gjort det. Det beror troligen på att rådgivarna hjälper rätt personer att söka och att ansökningarna är väl genomarbetade.
Hur fungerar skuldsanering?
Först beräknas inkomster och utgifter så att personen får ett existensminimum att leva på medan allt överskott betalas av arbetsgivaren direkt till KFM för att betala av på skulderna. Efter fem år skrivs skulderna av om betalplanen följts och personen inte dragit på sig nya skulder eller på avvikit från det man kommit överens om.
Skulder, skam och kronofogden (KFM)
Varför är skulder bland de mest tabubelagda samtalsämnena som finns?
Som med alla svårigheter är vi sällan starkast ensamma utan det är vår förmåga att samarbeta som tagit oss dit vi är idag. Att hantera skulder borde detta inte vara något undantag och en börda som ska bäras ensam.
Kom och lär dig istället mer om skulder, skuldhantering och kronofogdens arbete för att sen kunna prata öppet om det. Ok?
Varför skulder i en kurs om att få koll på pengarna?
I vår webbkurs Privatekonomi - Få koll på pengarna kommer ett helt lektionsblock handla om skulder.
Hur vi kan förhålla oss till dem?
Vilka lån är okej att betala av i långsam takt? Var kan den som sär skuldsatt söka hjälp?
Den största anledningen till att vi väljer att lyfta ämnet skuldsättning är att informera och prata om ett ämne som annars är bland det mest tabubelagda som finns. Det är troligare att vi under parmiddagen berättar att vi drabbats av en allvarlig sjukdom än att vi har skulder.
När det gäller många andra ämnen frågar vi och delar med oss av goda råd till vänner, bekanta och okända.
- Jaha du har varit i Berlin. Vad får jag inte missa?
- Ursäkta, jag såg din snygga väska, var har du köpt den?
- Men vilket otroligt gott bröd, skulle jag kunna få receptet?
Vissa ämnen ligger dock på vår lista över tabun:
Sex
Egna lån och skulder
Vilken lön du har
Döden
Ofrivillig barnlöshet
Sjukdomar
För oss känns det märkligt att privatekonomi hamnar nästan högst upp i den här listan. Genom att lyfta ämnet hoppas vi kunna bryta ner en liten del av den skam som finns kopplat till skulder. Även om det skulle vara så att ingen som går vår kurs själv är skuldsatt så törs jag lova att alla känner någon som har finansiella problem. Frågan är bara om du vet om det? Har du frågat?
Så vad kan vi göra åt saken?
Efter lite funderande kom vi fram till att vi ska ha ett kursblock om skulder och skriva mer om skulder här på bloggen. Vi ska lära oss mer om skulder och allmänt prata mer om skulder. För egen del kan jag inte tänka på skulder utan att tänka på kronofogden. Bara ordet kronofogden får åtminstone mitt hjärta att slå liiite snabbare och skapa en ofrivillig känsla av nervositet fast jag och Kristoffer bara har studielån och ett gemensamt bostadslån. Därför är det hög tid att reda ut vad Kronofogdemyndigheten (KFM) gör och vad de inte gör?
Vad gör kronofogden?
Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. Uppdraget från regeringen:
bidra till att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn,
bidra till ett väl fungerande samhälle för medborgare och näringsliv,
motverka brottslighet.
De ser alltså till att den som har rätt att få betalt - får det.
KFM ger även stöd till den som ska betala sina skulder och jobbar förebyggande för att motverka långvariga problem.
KFM tar inte ställning för eller emot någon av de inblandade parterna.
Vad gör kronofogden inte?
inkasso
Många tror att inkasso och Kronofogden är samma sak men det stämmer inte. Kronofogden är en statlig myndighet medan inkassoverksamhet bedrivs av olika företag.
Inkassoföretag anlitas av andra företag som vill ha hjälp att få betalt och på så sätt spara både tid och arbete. Men inkassoföretagen kan inte tvinga någon att betala. Om ett krav inte betalas, kan inkassoföretaget skicka ärendet vidare till Kronofogden.
Kronofogden i sin tur har laglig rätt att driva in skulder med tvång. KFM kan besluta att en skuldsatt person får utmätning av sin inkomst. Det innebär att personen bara får behålla pengar till det nödvändigaste medan resten går till att betala skulderna. Kronofogden kan också sälja egendom, bil, båt eller fastighet om så krävs.
KFM har laglig rätt att utföra t.ex. vräkningar av hyresgäster eller tvinga någon att lämna tillbaka andra människors ägodelar.
betalningsanmärkningar
En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte har skött dina betalningar. Den kan exempelvis leda till att du inte får lån, lägenhet eller telefonabonnemang.
Exempel på uppgifter hos kronofogden som kan ge en betalningsanmärkning är:
När ett betalningsföreläggande blir fastställt (KFM anser att någon annan har rätt att få tillbaka pengar av dig).
Uppgifter om obetalda skatter, underhåll, med mera.
Beslut om skuldsanering
Det är kreditupplysningsföretagen som håller de register som ibland kallas “prickar”. De baseras i sin tur på uppgifter som de hämtar in från offentliga aktörer, exemplevis från KFM.
Om du hamnat där av misstag, tex för att du råkat betala på ett felaktigt sätt eller att den som skickade in skulden till KFM inte borde ha gjort, så brukar det gå att rätta till.
En ansökan om ett betalningsföreläggande innebär inte att du fått en betalningsanmärkning. Men om KFM anser att den som vill ha tillbaka pengar från dig har rätt att få det, då kan det leda till en betalningsanmärkning.
För företag och andra juridiska personer uppstår betalningsanmärkningen redan vid ansökan.
Vanligtvis har kreditupplysningsföretagen kvar uppgifter på en privatperson i tre år efter den dag anmärkningen registrerades (företag 5 år).
Andra intressanta fakta om skulder
I Sverige kan skulder inte ärvas. För utlandssvenskar gäller vistelselandets regler.
Var femte person som blev förstagångsgäldenär (alltså hade en skuld) år 2012 hade fem år senare fortfarande skulder hos Kronofogden. De som inte lyckas betala sina skulder första året riskerar att fastna i en långvarig skuldsättningsproblematik. Om du hamnar i skuld - Be om hjälp.
Mellan 2016-2018 minskade antalet skuldsatta människor i Sverige. Däremot växte storleken på skulderna.
Om du funderar på att köpa en vara på avbetalning, så fundera först på om det är något du kan spara till istället?
Räkna i förväg på vad den slutgiltiga kostnaden kommer att bli. Är det verkligen värt den merkostnaden istället för att vänta och spara tills du kan köpa varan utan avbetalning?
Hur mycket måste du betala per månad? Rymmer din budget det? Brukar du ha så mycket pengar kvar i slutet av månaden? Kom också ihåg att många kreditgivare lockar med låg ränta, men sedan tillkommer uppläggningskostnad och aviavgifter varje månad.Om du har fått ett brev från kronofogden? Då är det superviktigt att du läser igenom brevet noggrant. Beroende på vilken typ av ärende brevet handlar om ser dina möjligheter och handläggningen väldigt olika ut. Här kan du läsa mer om olika slags brev som KF skickar ut och vad du ska göra.
Om du har (eller känner någon som har) ekonomiska bekymmer kan du alltid kontakta Kronofogden. De hjälper gärna till och ser hellre att du kontaktar dem tidigt än försent. Du behöver inte ha skulder för att få ringa, de hjälper gärna till oavsett.
Telnr: 0771-73 73 00
I nästa inlägg kan du läsa vår intervju med en analytiker på KFM.
FIRE - 28 minuter som kan förändra ditt liv
FIRE, en rörelse om att nå ekonomiskt oberoende och slippa lönearbeta om man inte vill. Tips på en sevärd video.
Pete Adeney, mer känd som Mr Money Moustache har varit en stor inspirationskälla för oss. Han och hans dåvarande sambo sparade större delen av sin inkomst under 10 år, investerade den i billiga indexfonder och gick i pension vid 31 års ålder.
Den här rörelsen kallas på engelska för FIRE (Financial Independence Retire Early) eller Mustachianism efter Pete Adney. I korthet går den ut på att du behöver spara ihop 25 gånger dina årsutgifter för att vara ekonomiskt oberoende.
Men rörelsen handlar i grunden inte om ekonomi utan om valfrihet och livsnöjdhet. I videon nedanför pratar Pete Adeney om varför:
De flesta är bedrövligt dåliga på att hantera pengar.
Hur det är möjligt för de allra flesta att bli ekonomiskt oberoende genom att investera en del av lönen.
Att arbete är roligare när du inte behöver pengarna.
Passiva inkomster från aktiemarknaden är en av de möjliga vägarna för att uppnå ekonomiskt oberoende. Det betyder inte att jag kommer att kunna köpa privatjet och lyxvillor utan att tänka mig för utan att jag kommer att ha nog med passiva inkomster för att täcka mitt normala leverne.
Exempelvis: Jag gör av med ungefär 15 000 i månaden, det ger mig 180 000 kronor i utgifter på ett år. 180 000 * 25 = 4.5 miljoner. När jag fått ihop en aktie/fondportfölj på 4.5-miljoner kronor kommer jag att ha nog med passiva inkomster för att aldrig att behöva lyfta ett finger igen om jag inte vill. Att det är just 25 gånger årsutgifterna beror på 4 %-regeln som vi skrivit om i tidigare inlägg.
Just nu när jag skriver det här inlägget har jag cirka 7.5 gånger årsutgifterna investerade, så det är en bit kvar, men tack vare ränta på ränta effekten går det bara snabbare och snabbare att närma sig målet.
Tyvärr är det ingen sprint att bli rik, det är ett marathonlopp. Men för varje år jag hållit på har jag träffat en mängd personer som gärna skulle komma igång men aldrig gör det. Varje år jag närmar mig ekonomiskt oberoende hamnar de längre bort. Jag önskar att jag kunde ge dem en knuff i rätt riktning, att börja sätta av nånting istället för ingenting. Det viktigaste är ändå att komma igång, eller kanske att ifrågasätta sin livsstil.
Ta fram något gott att dricka och njut dig igenom underhållande 28 minuter som kanske förändrar ditt liv.